България и Румъния, две от най-новите членки на Европейския съюз,

...
Коментари Харесай

ЕС обяви датата за влизане на България и Румъния в Шенген

България и Румъния , две от най-новите членки на Европейския съюз, скоро ще се причислят към Шенгенското пространство , откакто Съветът на Европейския съюз разгласи, че това се случи на 31 март 2024 година .

Решението беше оповестено в формалния бюлетин на Европейския съюз и значи, че след указаната дата ще бъде отстранена инспекцията на лица на вътрешните въздушни и морски граници сред България и Румъния и другите държави-членки на Шенгенското съглашение.

Това събитие има огромно значение както за България и Румъния, по този начин и за целия Европейски съюз. Гражданите на двете страни ще имат опция да пътуват свободно в границите на Шенгенското пространство без паспортни и визови контроли. Това включва пътешестване до държавите-членки на Шенген, както и до Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Освен това, решението специфицира, че националните визи за краткосрочно престояване , издадени преди 31 март 2024 година, от България и Румъния, ще останат годни за пренос и престой в другите държави-членки на Шенген, при изискване че те са приети за такива цели според Решение № 565/2014/ЕС и характерните му условия.

Този ход на Европейския съюз е резултат от продължителни старания и разговор сред другите държави-членки и съставлява значима стъпка към по-голямото обединяване и свободно придвижване на хора в границите на Европейски Съюз .

Очаква се, че това събитие ще има позитивен стопански и културен резултат за България и Румъния , като ще насърчи туризма и бизнеса в района, както и ще ускори връзките сред тези страни и другите членки на Шенгенското пространство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР