България и РС Македония подготвят съвместно честване по случай 150

...
България и РС Македония подготвят съвместно честване по случай 150
Коментари Харесай

Кирил Петков: С РС Македония подготвяме съвместно честване на Гоце Делчев


България и районен съд Македония приготвят взаимно честване по случай 150 години от рождението на Гоце Делчев. Няма да бъдат сменяни членове на Историческата комисия. Правата на българите в РСМ са голям приоритет. Подписахме 3 меморандума в основни сфери. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков по време на чуване в Народното събрание за последствията от неговите срещи с македонския министър председател Димитър Ковачевски.

„ Да, е от седмица министър-председател на РСМ и четири дни прекара с българското държавно управление, което демонстрира, че има предпочитание да се свърши работата. За един ден имахме голям прогрес по доста от сферите. Подписахме три меморандума, които бяха в доста основни за нас браншове, земеделие, дребни и междинни предприятия и кулоар номер 8. Ние по никакъв метод не пренебрегваме и не слагаме на по-нисък приоритет българската позиция “, сподели Петков.

Новата сила на разговор ще диктува връзките ни с РСМ.

„ Говорихме и по тематиките, които са значими за нас и фокус върху правата на българите в РСМ. Ковачевски сподели, че не вижда проблем за вкарването на македонските българи в тяхната конституция, не се обвърза с време, само че го сподели. За мен стана ясно, че до момента в който доста заявления са се казвали от двете страни, не се е свършила същинската работа. Не считам да променям никакви членове на нашата комисия. Новата сила на градивен разговор, би трябвало да донесе по-добри резултати в сравнение с до този миг “, добави Кирил Петков
От ГЕРБ обявиха, че репресиите против българите в РСМ са същите, като по времето на Тито
„ Искането за чуване беше поискано, с цел да желаяме по-подробна информация за двете ви срещи. Подписахте три меморандума, веселя се, че се пробвате да продължавате политиката на нашето държавно управление за по-голяма съгласуваност във всички сфери сред двете страни “, сподели някогашният външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ, във връзка чуването на министър-председателя.

„ Подписаните двустранни десетки контракти не бяха изпълнявани от тях и останаха единствено на хартия. Самото сключване на меморандум и документ не води на неговото осъществяване. Те създаваха бюрократични спънки пред нашите вложители. Организира се невиждана агитация против българската страна, че отхвърляме правото на самоопределение на македонските жители. Това беше опорна точка, която беше повтаряна от държавното управление им. Нивото на дискриминация против българите в Македония надмина даже равнищата от Титова Югославия и Милошевич “, сподели още депутатката от ГЕРБ.

Тя предложи на Кирил Петков да понижи високите си упования.

„ Намалете малко ентусиазма, ще вдигнете доста високо упованията и след това ще би трябвало да се обяснявате на всички нас. Подписахме над 20 такива меморандума. Само за Коридор №8 сред България и районен съд Македония през последните години са подписани три меморандума. “, предложи Екатерина Захариева.

Кирил Петков съобщи, че държавното управление ще следи действителните резултати.

„ Нашето държавно управление ще следи действителните резултати. Ние се оптимисти в работата. На 4 февруари приготвяме взаимно честване на 150 години от рождението на Гоце Делчев. Това ще бъде методът. Реални резултати, а освен очаквания и общи приказки “, посочи Петков.

„ Това, което и аз видях през вчерашния ден в Брюксел, че в случай че приказваме за проблемите сред България и РСМ, като двустранни, никой не ни схваща, само че когато кажем, че тези проблеми се базират на общи европейски правила, европейските сътрудници ни чуват. Ако приказваме, че в РСМ не се приказва за правата на индивида, нулева приемливост към дискриминирането, тогава Европейски Съюз схваща. Когато правата на българите се вкарат в тези общи правила, има чуваемост “, сподели министър председателят.
Проблемите с РСМ са исторически, а не стопански, споделиха от Възраждане
„ Преговорите с РСМ са извънредно значими, тъй като това е втората българска страна на Балканите. Проблемите с нея не са свързани с неналичието на транспортни връзки, а обвързван с фалшификацията на история и репресията против българите там. Вие акцентирате върху други неща. Включването на българите в конституцията, този въпрос беше посрещнат комплицирано от българската договаряща делегация. Нашето изискване е това да се случи преди даването на зелена светлина за участие на РСМ в Европейски Съюз “, сподели Костадин Костадинов от Възраждане

Кирил Петков съобщи, че има гаранции, че българите ще станат равноправни, като албанците

„ Наистина правата на българите в РСМ са голям приоритет. Уверявам ви няма да сменяме хората в историческата комисия, тъй като те правят добра работа. За конституцията, беше рисково изявление от страна на Ковачевски, тъй като той има риск с неговата съпротива. Той пусна една от точките и показа в медиите, че българите ще влезнат в конституцията, както албанците. Това ще бъде реалност. Българският интерес ще бъде предпазен “, безапелационен е Кирил Петков
От ГЕРБ заподозряха Кирил Петков в проявена уязвимост и примирителност
„ Надявам се да не преживеете отчаяние, тъй като ние сме го преживявали. Президентът на РСМ Пендаровски, в детайли разказа интерпретацията си в изявление за македонска медия. Той твърди, че вие сте дали индикация, че рамката 5+1 не съществува, че не сте повдигали въпроса за правата на българите в РСМ и, че в страната ни има македонско малцинство. Ако не защитим българския интерес, нищо няма да стане “, сподели Даниел Митов от ГЕРБ.

В РСМ има големи групи, които не желаят разговор с България, само че това не се отнася за държавното управление им.

„ Президентът Пендаровски сподели, че в никакъв случай в последните 30 години в никакъв случай не сме били в по-лоши връзки. Явно сте довели нещата до там. При най-ниските точки има нещо, което е положително. В РСМ има групи от хора, които не желаят това да се случи, само че хубавото е, че външната политика на двете страни зависи от изпълнителната власт. Теми за македонско малцинство са безусловно неприемливи. Дори няма да го разисквам “, отговори Кирил Петков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР