България и още 14 страни членки на Европейския съюз настояват

...
България и още 14 страни членки на Европейския съюз настояват
Коментари Харесай

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

България и още 14 страни членки на Европейския съюз упорстват за общоевропейски таван на цените на целия импорт на едро на природен газ, оповестява " Евронюз ".

" Таванът на цените е единствената мярка, която ще помогне на всяка страна членка да смекчи инфлационния напън, да обезпечи рамка при положение на евентуални спирания на доставките и да ограничи спомагателните облаги в бранша ", се показва в взаимно писмо до Европейска комисия, подписано от 15-те страни.

С този документ поддръжниците на тавана на цените на газа за първи път сплотяват сили в писмена декларация за планове.

Той е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и изпратен нощес на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Документът идва в навечерието на петъчната среща на енергийните министри на Европейски Съюз, на която се чака да бъде утвърден първичен пакет от три незабавни ограничения.

Призивите за ограничение на цената на вноса на газ в целия Европейски Съюз набраха мощ през последните седмици, откакто през август цените на синьото гориво доближиха рекордните 346 евро за мегаватчас.

Great news in the fight against high energy prices! A majority of 15 Member States now back the request to the Commission to implement a price-cap on natural gas!
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)
След историческия връх последва последователно намаляване на цените, които сега се движат тъкмо под границата от 200 евро - съвсем пет пъти повече по отношение на равнищата отпреди година.

Страните, подкрепящи този ход, считат, че Европейски Съюз - като най-големия обединен пазар в света - би трябвало да наложи таван на цената, която е подготвен да заплати за вноса на газ.

Чрез ограничение на цените на газа сметките за ток могат да бъдат изкуствено лимитирани, се показва в взаимното писмо.

С течение на времето енергийната рецесия, почнала предходната есен, се утежни и в този момент оказва непостижим инфлационен напън върху нашите семейства и бизнес, акцентира се още в документа.

15-те страни приканват Европейската комисия да показа в началото предложение за горната граница на ценовия таван на министерската среща в петък и по-късно да създаде формален юридически текст за договаряния и утвърждение.

Европейска комисия обаче към момента се колебае по въпроса и изследва евентуалните опасности.

Комисията се притеснява, че невижданата мярка може да изплаши спедиторите във времена, в които Европейски Съюз обезверено търси неруски доставки, изключително на полутечен природен газ (LNG), с цел да преодолее зимния сезон без съществени спирания или режим на тока.

Очаква се конкуренцията за танкери с полутечен газ да се разгорещи, откакто температурите стартират да падат, и може да се усили още повече, в случай че китайската стопанска система се съживи след интервал на закъснение.

До момента Европейска комисия предлага единствено таван на цените на съветския тръбен газ, за ​​да лиши Кремъл от доходи, които могат да бъдат ориентирани към продължаващата инвазия в Украйна, оказала се прекомерно скъпа за Москва.

Подходът към Русия и по отношение на други сътрудници би трябвало да бъде друг, настоя комисар Симсън предходната седмица.

В взаимния си апел обаче 15-те страни недвусмислено отхвърлят концепцията за ценови предел само за съветския газ. Вместо това упорстват за таван на цените за целия импорт на газ, без значение от географския генезис на суровината.

Според тях таванът на цените " може да бъде планиран по подобен метод, че да подсигурява сигурността на доставките и свободния поток на газ в Европа, като в същото време реализира общата ни цел за понижаване на търсенето на газ ".

Писмото с размер от една страница не дава механически детайлности, като да вземем за пример какъв брой висок би трябвало да бъде ценовият таван.

Подразбира се обаче, че таванът ще би трябвало да бъде по-висок от цената, плащана на азиатските и американските пазари, с цел да се подсигурява, че Европа ще остане привлекателна дестинация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР