България и Обединените арабски емирства ще градят директни канали за

...
България и Обединените арабски емирства ще градят директни канали за
Коментари Харесай

Осъждаме нападението над корабите в Оманския залив

България и Обединените арабски емирства ще градят директни канали за връзка и ще приготвят почва за вложения.

Това съобщи на брифинг външният министър Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Поводът за визитата е откриването на посолството на арабската страна у нас. Само в границите на последната година има над 12 визити, обменени сред министри на двете страни.

Вниманието обаче е ориентирано към нападенията в Залива и в региона на Саудитска Арабия.

Обединява ни непримиримостта и решението да се борим по всевъзможен начин против тероризма и екстремизма, подчертава Захариева. Успехът в Северна Сирия и Ирак не значи, че сме победили ДАЕШ, сподели още тя. Сътрудничеството и в областта на сигурността е измежду значимите контакти сред двете страни, по думите ѝ.

Във фокуса на тематиките е попаднало и нападението на два кораба в Оманския залив. Цялото това нагнетяване на напрежението в района е извънредно рисково и призоваваме за бързо следствие, което да откри причинителите, съобщи Захариева.

Шейх Абдула съобщи, че емирствата се намират в сложен район, само че богат на запаси като газ и нефт. Бихме желали потокът на газ и нефт да бъде непрекъснат, което е в интерес на международната стопанска система, акцентира външният министър на ОАЕ. Онези, които се пробват да дестабилизират района, са хора без висши цели, безапелационен беше той. Онези, които гледат обратно към предишното и гледат расистки, а не човешки и хуманно, шейхът окачестви като фашисти.

Най-голямото предизвикателство, което можем да отправим към силите на мрака, е триумфът, заключи той. Относно нападението над четирите кораба пред месец - два на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки, шейхът изясни, че става дума за акция по взривяване вън от корабите, под равнището на водата. Това, по думите му, са благоприятни условия, с които незаконните групировки не разполагат. Досега обаче няма задоволително доказателства, уличаващи някоя избрана страна. Това би трябвало да накара интернационалната общественост да сътвори сигурност за интернационалното мореплаване, уверен е външният министър на ОАЕ.

Най-голямата българска общественост в арабска страна е точно в ОАЕ, което дава основа за задълбочено съдействие. Захариева и ал Нахаян са водили договаряния за усилване на комерсиалния продан. Българският външен министър се разгласи за взаимстване на опита във високите технологии, с които страната в Персийския залив е известна. Българското държавно управление е поело ангажимент за независимост на самолетна компания, която желае да оперира на българския пазар, като с това да насърчи полетите от и до арабската страна. В момента има директни полети, само че те са единствено нискотарифни.

1900 туристи от емирствата е посрещнала България през последната година.

Шейх Абдула изрази страдание, че дипломатическите връзки с България не са били развивани през последните 10 години. Той не е удовлетворен от равнището на връзките в областта на стопанската система и вложенията.

Трябва да работим за нарастване на цифрите поради мястото, което отреждаме на тези връзки, сподели още той. Пред нас е общата задача да реализираме триумф по време на присъединяване на България на Експо 2020. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР