България и Куба ще работят за възобновяване на обмена на

...
България и Куба ще работят за възобновяване на обмена на
Коментари Харесай

България и Куба обсъждат възобновяване на обмена на студенти и учени

България и Куба ще работят за обновяване на обмена на студенти и учени сред двете страни. Това разискаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Куба в България Н. Пр. Мариета Хордан . В предишното този продан е бил доста деен, само че все още е съвсем напълно пресечен.

Миналата година сред двете страни е подписано Споразумение за съдействие в региона на висшето обучение. Вече има и контракти сред обособени университети от двете страни, стана ясно по време на срещата.

„ След като към този момент имаме подписано съглашение в този момент са нужни повече взаимни старания, с цел да подобрим опцията на образование на кубинци в България, както и да търсим форми български студенти да учат или карат стажове в Куба “, разяснява министър Цоков.

По думите му МОН може да спомага за реализиране на контакти сред висши учебни заведения от двете страни, а фактът, че толкоз доста български възпитаници учат испански език е още една причина за активизиране на съдействието.

„ В историята сме имали положителни връзки сред университетите и доста кубинци учиха висше обучение в България, най-вече в механически специалности “, напомни дипломат Хордан. По думите ѝ доста българи също са учили и специализирали в Куба. „ Все още са непокътнати тези следи от развиването на нашите връзки “, уточни тя.

Цоков посочи, че България е страната в Европа, в която най-вече възпитаници на глава от популацията орис испански.

„ Има завършващи приблизително обучение, които владеят езика на доста високо равнище. Може да помислим за осъществяване и на училищен стажове сред двете страни “, предложи министърът. По думите му като първи стадий би могла да се реализира отдалечена връзка сред български и кубински учебни заведения.

Посланик Хордан уточни, че до момента в който доста българи знаят испански, към този момент съвсем няма кубински жители, които владеят български език. Проф. Цоков предложи да се намерения за опцията за разкриване лекторат по български език в някой от университетите в Куба. Такива лекторати с командировани български преподаватели имаме в други страни като Китай и Япония, напомни той.

Двете стани разискаха и обновяване на съдействието в региона на научните проучвания . Една от предпочитаните сфери за това е медицината, където Куба има обилни достижения. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова заяви, че четири от изследователските университети в България са точно медицински . Те имат опция да канят като сътрудници задгранични учени и откриватели, което би представлявало интерес за кубинската страна.

Съвместна изследователска активност може да се реализира и по планове, свързани с Националната пътна карта за научна инфраструктура в области като астрономически и арктически изследвания, чистотата на моретата и океаните, селскостопанските науки и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР