България и Гърция споделят обща отговорност не само за енергийната

...
България и Гърция споделят обща отговорност не само за енергийната
Коментари Харесай

Радев пред гръцките медии: Нужен е колективен натиск, за да спре войната в Украйна

България и Гърция споделят обща отговорност освен за енергийната диверсификация, само че и за европейското бъдеще на нашия район. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за гръцкия вестник " Катимерини ", съобщи " БГ он ер ".

Държавният глава е на посещаване в гръцката столица Атина, по време на което ще подпише два меморандума за съгласие за градежа на петролопровод сред Александруполис и Бургас, както и за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ

Радев дефинира двата документа като  " решителна стъпка в напъните за възстановяване на енергийната сигурност на Европа ".

" Поемаме цялостната отговорност да превърнем тези благоприятни условия в действителна забележима смяна за жителите ни, както към този момент направихме с стартирането в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 година, което има огромен принос и за енергийната диверсификация на района ", акцентира президентът.

Държавният глава означи също по този начин, че продължава работата по построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис, който следва да бъде приключен до края на 2023 година и да се трансформира във " врата към международния пазар на полутечен природен газ ".

Според него, като страни членки на Европейски Съюз и съдружници в НАТО, България и Гърция носят отговорност за подсилване на районната сигурност и непоклатимост. Президентът акцентира, че чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не трансформира обстоятелството, че страната ни осъжда експанзията и войната на Русия против Украйна.

България ще продължи да оказва поддръжка на Украйна в границите на своите благоприятни условия и на украинските бежанци на българска територия, само че наближава " тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни премеждия, гибел и цялостно опустошаване в Украйна, както и опасни последици в международен мащаб ". Затова, по думите на президента, е извънредно нужен групов напън, за да се постави завършек на тази покруса и да се спре безсмисленото принуждение, като се избегне ескалация, колкото е допустимо по-скоро.

" Вярвам, че поддръжката за Украйна би трябвало да върви ръка за ръка с дейни старания посредством дипломация и други ефикасни механизми, с цел да се спре тази изтощителна война ", акцентира още Румен Радев.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония президентът напомни, че България постоянно е подкрепяла страната в най-трудните за нея моменти и че всички страни от нашия район дефинират като своя цел присъединението си към Обединена Европа.

" Започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз изисква избрана европейска зрялост, осъществяване на редица критерии, измежду които спазването на човешките права е наложително ", безапелационен бе Радев.

По думите на президента през последните месеци сме очевидци на крах на декларираните упоритости на РСМ за европейска интеграция след осъществените редица закононарушения от ненавист против локални българи.

" Палежите и стрелбата против български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват обстановка, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, в сравнение с до тяхното европейско бъдеще ", уточни президентът.

Румен Радев подсети, че както България, по този начин и РСМ са приели предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което планува избрана преговорна рамка за нашата съседка.

" За да стартира пълноценно договаряния за присъединение, РСМ би трябвало да приключи контрактуваните конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наедно с другите държавотворни нации, изброени в нейната Конституция ", заключи той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР