България и Гърция са не само съседни страни, но и

...
България и Гърция са не само съседни страни, но и
Коментари Харесай

Габриел: Добрите отношения между България и Гърция са ос на стабилността в Югоизточна Европа

„ България и Гърция са освен прилежащи страни, само че и другари, съдружници и стратегически сътрудници. Отношенията сред двете страни са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда собствен непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейски Съюз и на НАТО “.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, по чиято покана на публично посещаване в София бе министърът на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис.

По време на полемиките бе подложен акцент върху задълбочаването на връзките сред двете страни по стратегически планове за съгласуваност в региона на енергетиката, превоза и инфраструктурата.

Приетата през есента на 2023 година обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния за взаимна работа в свързаността, построяването на коридора „ Север-Юг “ и транспортната инфраструктура също бяха във фокуса на диалозите.

Сред разискваните тематики бе и войната в Украйна и поддържането на стабилността и сигурността в Черноморския район.

„ Важно е да продължим да работим дружно за съгласуваност в науката, нововъведенията, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развиване на Югоизточна Европа “, добави вицепремиерът и министър на външните работи и открои, че през последните три години двустранният стокообмен е повишен с 1 милиард евро.

Мария Габриел благодари на гръцкия външен министър за безапелационната поддръжка на Гърция за присъединението на България към шенгенското пространство и еврозоната. Тя благодари и за поддръжката за участие на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

„ Отношенията сред България и Гърция с изключение на в общи начинания се състоят и в близкия контакт сред хората. Близо 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Културната и цифровата дипломация имат все по-голямо значение, като ще продължим да развиваме съдействието в тези сфери за съответни изгоди за жителите на двете страни „, сподели още Мария Габриел.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР