България и Гърция подписаха днес Меморандум за разбирателство, на базата

...
България и Гърция подписаха днес Меморандум за разбирателство, на базата
Коментари Харесай

България и Гърция се договориха да проучват петролопровод Александруполис-Бургас

България и Гърция подписаха през днешния ден Меморандум за съгласие, въз основата на който двете страни да стартират изследване на опциите за изграждане на петролопровод от пристанище Александруполис до рафинерията в Бургас.

" Разполагаме с капацитет да се превърнем в енергийни снабдители за един по-широк регион ", сподели министър председателят Кириакос Мицотакис след срещата си в Атина с президента Румен Радев.

Двамата разискаха и гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ от Гърция в българското вместилище край Чирен, за което също е подписан меморандум за съгласие. По думите на Радев български газови снабдители ще могат да резервират слотове и потенциал за предпазване, както и за т.нар регазифизиране на втечнения газ на терминалите в Гърция. В програмата му е и среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу.

В президентът на България споделя: " Меморандумът за съгласие за съдействие при изследване на опцията за създаване на нефтопровод Александруполис-Бургас ще сътвори нужната основа за реализацията на план, който ще разреши транспорт на недопечен петрол от Егейско море до Черноморския район. Проливите (Дарданелите и Босфора - бел.ред.) към този момент са задръстени от натоварен трафик и този нов маршрут би трябвало да обезпечи по този начин нужното облекчение. "
В глобите на Европейския съюз за вноса на съветски нефт по море на България е обещано изключение да края на идната година да продължи да доставя рафинерията на " Лукойл " със суровина от Русия. Но в това време компанията би трябвало да откри различни източници от 1 януари 2024 година

За възобновяване на диалозите за тръбопровода гръцки министър. Радев заприказва за възобновление на спрения преди повече от десетилетие план Бургас-Александруполис (неговата цел беше съветският петрол да се движи към гръцкото пристанище, с цел да заобиколи Босфора) в края на предходната година, в това число в с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

 България и Гърция се договориха да изследват петролопровод Александруполис-Бургас
© Reuters

Президентът приказва в изявлението за " Катимерини " още за газовата връзка сред България и Гърция като " главен принос за енергийната диверсификация на България и целия район " и за упованието до края на тази година да проработи LNG терминала край Александруполис " като врата към световния пазар на полутечен природен газ ".

Според Радев добър образец за интеграция за обезпечаване транспорт на спомагателни количества естествени газ от Азербайджан за Европейски Съюз е така наречен Пръстен на солидарността - съглашение сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия за взаимно свързване на техните газови мрежи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР