България и Франция ще изготвят окончателен вариант на меморандум за

...
България и Франция ще изготвят окончателен вариант на меморандум за
Коментари Харесай

Френска помощ за превръщането на остров Св. Кирик и Юлита в световен културен център

България и Франция ще изготвят финален вид на меморандум за взаимна работа по плана за международен културен център на остров " Св. св. Кирик и Юлита ", наоколо до Созопол. Това е решено на среща в четвъртък, в Париж, сред министрите Велислав Минеков и Розлин Башло, оповестяват от Министерството на културата (МК).

По думите им с реализацията на плана се цели да бъде препоръчана нужната инфраструктура за разпространение на културното завещание и изкуства, както и за разширение на техния интернационален продан. Центърът ще бъде по едно и също време място за срещи на създатели и ще предлага условия за тяхното развиване, както и ще способства за развиване на националния и интернационалния туризъм.

Минеков и Башло са изразили задоволството си от избирането на. В духа на тези диалози е разискван и въпросът за взаимната работа по плана за остров Св. св. Кирик и Юлита.

Министър Минеков е споделил с френската си сътрудник за своите диалози по тематиката - с Флоранс Робин, дипломат на Франция у нас, и с вицепрезидента ни Илияна Йотова.

Минеков е прецизирал, че МК търси уместно финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички здания и обекти на острова. Преди това се чака и проект за консервация и реституция, с цел да може да бъде направен и проект за ръководство на обекта.

От МК напомнят, че през август Велислав Минеков и заместник-министърът на културата Пламен Славов разговаряха в тази връзка дружно с регионалния шеф на Бургаска област Мария Нейкова, кмета на Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

Остров Св. св. Кирик и Юлита, който от 1965 година е разгласен за монумент на културата, тъне в съсипия и досега са стартирани разнообразни разновидности за бъдещето му. Преди десетилетие не липсваха и хрумвания за превръщането му в туристически център с огромно казино, само че те отпаднаха..

От 2010 година островът с прилежащите здания (там преди се е помещавало Морското училищe) е трансфериран за стопанисване от Министерството на районното развиване и благоустройството на Министерството на културата.

Минеков и Башло са разискали и българско-френския план " Обучение на български архитекти в региона на запазване на културното завещание " - единственото сходно образование на Балканите с присъединяване на френското Училище " Шайо ", в партньорство с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков е подчертал какъв брой е значима поддръжката за продължаването на образованието на архитекти, специализирали в региона на културното завещание, защото то е неизменима част от политиката по запазване на културното ни завещание и способства за повишение квалификацията на специалистите в тази област.

Били са разисквани и хрумвания за по-широко разпространение на българската просвета във Франция в региона на актуалните изкуства; опцията за културен продан посредством посещение на френски спектакли и концерти и създатели във фестивали в България и присъединяване на български спектакли, концерти и създатели от другите области на театралните изкуства във фестивали и конгреси във Франция; подвижността както на актьори и куратори в региона на образните изкуства, по този начин и на експерти и лектори; осъществяване на семинари и просветителни стратегии за деца и възрастни, осъществяване на партньорство сред културни институти.

Като детайл от съдействието е маркиран и обменът на експертен опит в битката против подправените вести и дезинформацията, на основата на шерване на положителни практики в медийната просветеност. Министрите Минеков и Башло са разискали и концепцията за образуване на Дни на българското кино в Париж - знакова демонстрация, която не е била осъществена от дълго време.

Минеков е поискал триумф на Франция във финалния стадий от подготовката на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в първата половина на 2022 година Министърът е уверил, че България ще взе участие интензивно в полемиките по изработването на документите в региона на културата и аудиовизията, които Франция има намерение да сложи предпочитано като тематики на дневен ред.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР