България и Албания имат обща визия за бъдеще на мир

...
България и Албания имат обща визия за бъдеще на мир
Коментари Харесай

Желязков: Албания е наш партньор, на когото имаме високо доверие

България и Албания имат обща визия за бъдеще на мир и разцвет в Европа и нашия район, построена върху споделени европейски и евроатлантически полезности. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с ръководителя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване в Тирана по покана на албанския ръководител на Народното събрание.

България счита Албания за сътрудник, на който има високо доверие, акцентира Росен Желязков. По думите му участието в НАТО и вероятността за присъединение на Албания към Европейски Съюз са здрава основа на общите визии на двете страни за развиване на Европа и района. Заедно с политическата ни поддръжка България е подготвена да окаже експертна помощ в процеса на присъединение на Албания към Европейски Съюз, добави ръководителят на Народното събрание.

Задълбочаването на двустранните връзки на България и Албания дава спомагателни благоприятни условия за оказване на въздействие върху процесите в Западните Балкани, както и за развиването на многостранното съдействие в района на Югоизточна Европа, уточни Росен Желязков. Реализацията на съществени районни инфраструктурни планове са от основен интерес за България, добави той. Според него подобряването на транспортната съгласуваност е наложително условие за усилване на икономическото съдействие сред двете страни и просперитета на района като цяло. Председателят на Народното събрание акцентира стратегическото значение на Коридор VIII и прикани за по-интензивни старания за бързо осъществяване на този дълго чакан план.

България прави оценка напъните, които страната ви е положила до момента за отбрана на правата на малцинствата с приемането на Закона за отбрана на националните малцинства, съобщи Росен Желязков. Разчитаме, че Албания ще резервира поредната си позиция за цялостно гарантиране на правата на националните малцинства и чакаме с неспокойствие приемането и използването на останалото вторично законодателство, обвързвано с Рамковия закон от 2017 година, сподели той. По думите му българското национално малцинство в Албания е значим мост на другарството и фактор за подсилване на взаимното доверие, което съществува сред нашите страни.

По време на диалога Росен Желязков означи, че дейното междупарламентарно съдействие, с основна роля на групите за другарство, доста способства за цялостното подсилване на връзките сред България и Албания.

Председателят на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола благодари за продължаващата поддръжка на Народното събрание и държавното управление на България за Албания по пътя й към интеграция в Европейски Съюз и изрази убедеността си, че тази помощ ще продължи и в процеса на договарянията. Тя означи значимостта на укрепването на парламентарния разговор, който играе забележителна роля за възстановяване на разбирателството, доверието и уважението сред народите.

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за другарство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), националният представител Ванина Вецина (ПГ " ПП-ДБ “), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, ръководителят на Групата за другарство България-Албания Климент Шопов (ПГ на " Възраждане “), националният представител и член на Групата за другарство България-Албания Румен Гечев (ПГ " Българска социалистическа партия за България “) и националният представител Павела Митова (ПГ " ИТН “).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР