България Гешев за НАП: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил

...
България Гешев за НАП: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил
Коментари Харесай

Гешев за НАП: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил

България Гешев за Национална агенция за приходите: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил „ Аз върша неща, които другите могат единствено да обещаят ”, съобщи заместник-главният прокурор  Николай Киров 26 юли 2019, 10:50 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Гешев за Национална агенция за приходите: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил
Гешев за Национална агенция за приходите: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил
 Народно събрание: Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени от Оперативна програма
Народно събрание: Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени от Оперативна програма
 Зам.-министър за чумата: Очевидно нещо там ни убягва
Зам.-министър за чумата: Очевидно нещо там ни убягва

" Бракът не е кей, а река "
 Колко сме похарчили за интеграция на ромите
Колко сме похарчили за интеграция на ромите
 Разпад в „ Обединени патриоти ”, изключиха „ Атака ”
Разпад в „ Обединени патриоти ”, изключиха „ Атака ”
 Деца откриха човешки кости на плаж в Китен
Деца откриха човешки кости на плаж в Китен
 Обвинения за шефовете на Кристиян
Обвинения за шефовете на Кристиян

„ Не се опасявам от нищо. Знам, че момента има някаква версия, съгласно която се чака да бъда задържан на летището. Но аз не се крия”, разяснява пред NOVA притежателят на „ Тад груп” Иван Тодоров, който дружно с комерсиалния шеф Георги Янков е упрекнат за това, че е подтикнал компютърният експерт Кристиян Бойков да хакне сървър на Националната организация по приходите.

Тодоров уточни, че сега е на конференция в Канада по отношение на другия му бизнес – верига за сандвичи и ще се прибере в България идната седмица.

„ Когато се прибера във вторник ще съм разполагаем на органите, които желаят някакво подпомагане от мен”, уточни Тодоров. Той отхвърли да е желал от Бойков да проникне в базата с данни на Национална агенция за приходите.

„ Защо бих го правил? Каква изгода бих имал да се източи някаква база с данни на Национална агенция за приходите и още повече да бъде качена обществено? Как да го дефинира, не знам, това е някаква простотия”, съобщи Тодоров. „ Не знам дали това са неистини или измислени изказвания, само че и да има някакви бази, това не значи, че Кристиян ги е хакнал”.

Тодоров акцентира, че няма никаква концепция какво има в компютъра на Бойков, само че в контракта на програмиста е записано, че той няма право да тества, хаква или прониква в непознати системи, в случай че това не е категорично документално подредено.

„ Ако нарушат това, те дължат санкция от 100 000 лв., заблуждение под отговорност и докладване на властите”, съобщи Тодоров. „ Аз мога да кажа какво има на моя компютър – нищо. Още, когато пристигнаха проверяващите в офиса, отворих компютъра и им споделих: заповядайте”.

„ Ние сме компания за киберсигурност, не сме кибертерористи”, акцентира Тодоров. „ В момента се е обърнала страната против мен по някаква причина”.

„ Търговският шеф на сдружението е притеглен в качеството му на подстрекател за закононарушението тероризъм”, разяснява от своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„ Момчето, което обикаляше малките екрани, ще бъде привлечено като причинител за това престъпление”, акцентира Гешев. „ Трето лице ще бъде привлечено също за подстрекател – то е притежателят на това комерсиално дружество”.

„ Фирмата няма повече чиновници. Всичките са подали молби за овакантяване. Така че компанията се състои сега единствено от комерсиалния шеф и може би още едно лице. Напуснали са евентуално по персонални аргументи, тъй като не се тормозят от нищо. Това по никакъв метод би трябвало да бъде ясно, че не изключва наказателната отговорност, тъй като са конфискувани като материални доказателства всички работни компютри. Ще се работи интензивно и с всички някогашни чиновници. И при положение, че се съберат доказателства за противозаконна активност след декриптиране на техните компютри, ще им бъдат повдигнати обвинения”.

Според Гешев „ Тад груп” се е занимавала с киберрекет и кибертероризъм, който съгласно една от версиите е употребен за политическа цел.

По отношение на митингите против издигането на кандидатурата му за основен прокурор Гешев разяснява:

„ Не проследявам политически събития, не съм в час с политическия дневен ред. От какво да ме тормозят номинациите? С риск да звучи по забавен метод ще кажа едно нещо – аз върша неща, които другите могат единствено да обещаят”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР