България е заплашена от фалит и има сериозен проблем с

...
България е заплашена от фалит и има сериозен проблем с
Коментари Харесай

МФ: България е изправена пред фалит, има риск за фиксирания курс лев-евро

България е застрашена от банкрут и има сериозен проблем с поддържането на фискалната непоклатимост. Това се твърди в отчет на министъра на финансите Росица Велкова-Желева.

От документа става очевидно още, че съществува действителен риск за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото . Също по този начин за неустановен период се постанова отсрочване на присъединението на България към Еврозоната . Възможно е да се наложи страната ни да вземе заем от Международния валутен фонд /МВФ/, с цел да избави фискалната непоклатимост. Този ход ще наложи съществени финансови рестркции и ще докара до заледяване на приходите , се споделя още в отчета.

Разработените от Министерството на финансите планове демонстрират, че при опазване действието на признатите през предходната година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни актове, предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство “ в размер на 6,9 на 100 от Брутния вътрешен артикул.

Според министър Росица Велкова-Желева вследствие на ограниченията, взети от 47-ото Народно заседание , целогодишният резултат от използването на тези политики и изместването на неосъществените капиталови разноски, водят до доста увеличение на разноските по бюджета за актуалната година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР