България е заинтересована от диверсификация на енергийните източници, както и

...
България е заинтересована от диверсификация на енергийните източници, както и
Коментари Харесай

Радев: Израел може да участва в процеса на енергийна диверсификация за България и региона


България е заинтригувана от диверсификация на енергийните източници, както и от опцията да бъде вносител и да транзитира природен газ от новооткритите залежи в Източно Средиземно море към нашия район и Европа. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата си с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

Президентът още веднъж прикани за по-голям прагматизъм в двустранните връзки и открои исторически построените другарски връзки сред двата народа като скъп капитал, който би трябвало да бъде развиван. Държавният глава уточни, че стокообменът от 150 млн. $ не дава отговор нито на икономическите благоприятни условия на България и Израел, нито на дейния политически разговор.

На срещата си с премиера Нетаняху Румен Радев акцентира интереса на страната ни от използване на опита на Израел в сферите на осведомителните технологии, киберсигурността, науката и образованието. За образец Румен Радев уточни софтуерния парк Гав-Ям Негев, който българската делегация посети по време на визитата си в Израел, и който основава нови стопански благоприятни условия за цялостен район в страната. Разбрах, че Вие сте един от основателите за основаването на този център и Ви приветствам за Вашата визия за бъдещето, обърна се Радев към израелския министър-председател.

Румен Радев означи положителното съдействие сред България и Израел в битката с тероризма и изрази благодарност за поддръжката, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 година Днешната напрегната обстановка в света постанова кооперирането сред нашите служби за сигурност да продължава, както и откритите положителни връзки в региона на защитата, сподели президентът.

Израел има специфични връзки с България – в предишното, в сегашното и отсега нататък, съобщи от своя страна министър председателят Нетаняху. Той уточни, че няма да бъде забравено по какъв начин българите са защитили евреите преди 75 години. По думите на Нетаняху това, което се е случило, е доказателство за човечността и морала на българския народ. Отличните двустранни връзки сред България и Израел могат да бъдат задълбочени и развивани в редица браншове, означи министър председателят. Бенямин Нетаняху означи какъв брой е значимо развиването на технологиите и изрази подготвеност за съдействие в тази сфера.

В Йерусалим президентът организира работна среща с Роберт Сингер, изпълнителен шеф на Световния еврейски конгрес, в която участваха и десетки политици, общественици и представители на дипломатическия корпус в Израел. На срещата още веднъж беше отдадено самопризнание към България за спасяването на еврейската общественост у нас през Втората международна война и бяха разисквани рецесията в Близкия изток, битката с тероризма и други тематики.

По-късно през днешния ден президентът Радев ще посети църквата “Божи гроб ” и Стената на рева в Стария град на Йерусалим, с което завършва формалното му посещаване в Държавата Израел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР