България е вторият най-голям износител на четири вида стоки, като

...
България е вторият най-голям износител на четири вида стоки, като
Коментари Харесай

4 стоки, при които България е лидер по износ в света

България е вторият максимален експортьор на четири типа артикули, като през предходната година техният експорт е донесъл доходи от над 68 милиона $ или повече от 114 милиона лв. през 2017 година.

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) сочи, че страната ни е на второ място в световен мащаб при прясното патешко месо, патешкия дроб, консервираните череши, както и при облеклата и обувките от азбест, предопределени за потребление при рискови условия на труд.

Данните за 2017 година сочат, че България държи 26,7% от международния пазар на такива дрехи, както и 26 на 100 от този на пачи дроб. При консервираните череши делът е 18 на 100, а при патешкото месо - 16 на 100.

Страната ни е още водач в износа на маслодаен сланчоглед, рапица и аноднатна мед, където дава отговор за сред 10 и 12% на 100 от световния износ.

 Снимка 365975
Източник:

" Българският експорт означи нов връх през 2017 година - 30,2 милиарда щатски $, и към този момент България е на 61 място (62 за 2016 година) измежду всички експортьори в света ", се споделя в документа.

" Групите артикули с максимален експорт са електротехника и електроника, мед и произведения от мед, машини и апарати. Енергоносителите (горива и електроенергия) изпаднаха от челната тройка и заемат четвърта позиция, следвани от зърното ", изясняват още специалистите от БСК.

Също по този начин през последните четири години растежът на българския експорт изпреварва този на международния износ, като тази наклонност е друга в другите групи артикули. Тя обаче приказва за това, че страната ни съумява да навлезе на нови пазари, като измества съперници от тях.

Най-осезаемо е това при износа на електротехника и електроника, като българският износ пораства с 5% при нарастване на световния с 1%.

Износът на кои групи артикули носи най-големи доходи?

" Стоката с максимален стойностен размер в експортната ни листа през 2017 година е катодната мед - 1 219 милиона щатски $, а растежът в износа е 33% по отношение на 2016 година. Следва анодната мед с растеж 136% по отношение на 2016 година. Средно тежки горива, пшеница и леки горива допълват водещите пет позиции ", става още ясно от разбора.

Заедно с тях в топ 10 на стоките с най-голяма стойност са електрическата енергия, маслодайният слънчоглед, кабелните снопове за коли, възлите за машини и стоманените тръби за газ, като общо десетте водещи артикули способстват за ¼ от износа.

През последните 5 години приходите от експорт са се нараснали най-вече при облеклата и обувките от азбестоцимент (16 пъти), маслата от рапица (5 пъти) и моторите за напредване на кораби (4 пъти).

За същия интервал максимален растеж има в експорта на медни кабели за изолираност, масла от рапица и ленти от медно-никелови сплави. От друга страна спадът е най-сериозен при цинковите листа и ленти, както и при полупроводниковите фоточувствителни детайли - с над 64% и двете групи.

Основните търговски сътрудници за България са Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които подсигуряват 44,1% от износа на страната. Компаниите у нас изнасят за общо 199 страни и територии, като максимален растеж за последните 5 години има в експорта за пазари, където цената не е доста огромна. Това са Судан, Бахамите, Индия и Египет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР