България е втората държава след Румъния, от която пристигат най-много

...
България е втората държава след Румъния, от която пристигат най-много
Коментари Харесай

Българските работници в селското стопанство в Италия са най-много на брой след румънските

България е втората страна след Румъния, от която идват най-вече сезонни служащи, заети в селското стопанство в Италия. Данните изнесе Инспекцията по труда на Италия на взаимна онлайн среща с Главна инспекцията по труда в България (ГИТ), оповестиха от институцията.

Голяма част от тези служащи са се открили да живеят в Италия, само че не познават езика, което е спънка за гарантирането на техните трудови права, предизвестяват инспекторите по труда. Забелязва се и възходящ брой на българските командировани служащи в бранш земеделие и строителство. Това обуславя нуждата от взаимни инспекции и продан на информация във връзка с правните рамки в региона на трансграничната трудова претовареност в двете страни, е станало ясно по време на диалога.

Инспекциите по труда на България и Италия са се договорили за разширение на съдействието и осъществяване на съгласувани и взаимни инспекции.

По време на срещата са показани структурата, организацията и пълномощията на двете контролни институции, в това число и разкритата от ГИТ телефонна линия за български жители, работещи в чужбина.

Във всички случаи, в които български жители смятат, четрудовите им права са нарушени, те могат да се извърнат към ГИТ, с цел да бъдат сигнализирани органите в приемащата страна. За да могат при нужда да потърсят правата си, трансграничните служащи би трябвало да разполагат с данните за работодателя, при който ще поставят труд в приемащата страна, и за обекта, където работят. За българите, работещи в чужбина, се поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който могат, в работно време, да потърсят консултация и подпомагане. На уеб страницата на Инспекцията по труда, в секцията " За работодатели и работещи ", е оповестена потребна информация за работа в Европейския съюз, за изискванията на труд и живот в страните членки. Подобна информация е налична и в уеб страницата на EURES мрежата, както и на единния народен уеб страница по отношение на командироването на служащи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР