България е в топ пет на държавите от Европейския съюз

...
България е в топ пет на държавите от Европейския съюз
Коментари Харесай

България в челната класация по най-стари учители

България е в топ пет на страните от Европейския съюз (ЕС) по дял на учителите на възраст над 50 години. Това демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат, оповестени във връзка международния ден на учителя.

Почти 50% от учителите у нас са на възраст над 50 години, като максимален е делът на преподавателите от 50 до 54 години, следван от възрастовата група 55-59 години, сочат данните. Това ни подрежда на пето място в Европейски Съюз.

Лидер е Литва с съвсем 60%, следвана от Италия, Гърция и Естония. Най-нисък е делът на учителите на възраст над 50 години в Малта – малко над 15%, Ирландия – 20%, и Люксембург – малко над 20%.

Средно за Европейски Съюз делът на учителите на възраст над 50 години е съвсем 40%, или 2 млн. души. Тези над 65 години са единствено 1% в целия блок, само че в Естония делът им е 9% от всички, в Латвия е 5%, в Швеция и Литва – по 4%, сочат още данните.

Учителите в Европейски Съюз на възраст под 30 години са 400 000, или 7% от общия брой, написа инвестор.бг.

България е на трето място в Европейски Съюз по дял на дамите учители – 84%. На първо място е Латвия с 84%, а на второ е Литва с 85%.

Най-нисък е делът на дамите в Дания – 62%, т.е. делът на мъжете там е най-голям в Европейски Съюз – 38%. В Люксембург, Испания и Гърция делът на мъжете също е към една трета от общия брой преподаватели. Средно за Европейски Съюз дамите са 73%.

През 2019 година в началното, прогимназиалното и гимназиалното обучение в Европейски Съюз са заети 5,2 млн. учители. Броят им се усилва с 5% спрямо 2013 година, когато са работели 5 млн. в блока.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР