- България е в топ 3 на ЕС по разпределение

...
- България е в топ 3 на ЕС по разпределение
Коментари Харесай

Българските гиганти в земеделските субсидии

- България е в топ 3 на Европейски Съюз по систематизиране на агросубсидии към огромни получатели.
- Хартиените предели се заобикалят и голямата порция от милионите отиват при зърнопроизводители, а в последно време в клуба на огромните влизат и животновъди.
- Грантовете за планове също се насочват към компании със противоречив потенциал.

Идеята европейските дотации за земеделие е да подкрепят фермерите на континента да остават конкурентни на евтиното произвеждане от други страни. В България обаче те родиха колоси - дузина зърнопроизводители, които обработват десетки хиляди декари и годишно получават десетки милиони, с помощта на които осъществят свръхпечалби. Явлението бе видяно в Брюксел, като преди шест години беше комплициран таван на главното заплащане - най-общо до 300 хиляди евро на фермер. Това обаче не е трансформирало нищо в България - правилото се заобикаля през роене на разнообразни компании, които не се ревизират за съгласуваност, и през една малка врата за разноски за труд. Справка: годината преди лимита пет свързани със Светлозар Дичевски компании, познати като групата " Октопод ", са получили 25 млн. лева дотации, а през 2020 година същата петорка е получила същата сума. Единствената вест е, че в листата на топ получателите измежду зърнопроизводителите към този момент трайно се срещат и имена на ферми за животни. Но пък на лидерските места измежду постоянните получатели няма нито една компания за плодове и зеленчуци.

Разпределяните агросубсидии са великански - към този момент стигат и по 3 милиарда лева на година. Проблемът е, че страната ни е в топ 3 на страните в Европа с грантове към едри получатели. Което убива дребните и междинните бизнесмени в бранша. Накратко - земеделието както строителството е територия за шепа любимци, които се наторяват с милиони от властта.
България на крупното земеделие
Евросубсидиите би трябвало да дават на фермерите сигурност в приходите и тласък да създават храни. Но действителността е, че средствата се разпиляват в разнообразни направления - следствия на публицисти и деятели демонстрираха нееднократно, че в разнообразни страни измежду топ получателите има висши политици, членове на кралски фамилии, корпоративни колоси и даже бизнеси като летища или спортни бази, които кой знае за какво се води, че реализират земеделска активност.

В България информацията кой какъв брой получава е все по този начин закопана надълбоко. До относително скоро фонд " Земеделие " беше единствената институция, ръководеща евросредства, която не публикуваше данни за компаниите с утвърдени европроекти в общата система ИСУН. А последният опит за условие на данни по Закона за достъп до социална информация за получателите на агросубсидии, изработен от юрист Сева Памукчиева, е лишил половин година и правосъдна борба (виж карето).

Именно данните, които Памукчиева даде на " Капитал ", както и отчети на Европейска комисия и Европейския парламент, с които вестникът разполага, демонстрират, че концентрацията на пари в огромни получатели тук освен е доста висока, само че се ускорява и стремително през годините. Така през днешния ден България е на трето място в Европейски Съюз по систематизиране на най-вече пари към едри получатели, изпреварвана само от Чехия и Словакия. Доклад на Европейска комисия за разпределението на над 41 милиарда евро годишно по основните директни заплащания (около 70% от всички средства за подкрепяне на земеделието в Европа) демонстрира, че през финансовата 2019 година 44% oт тези дотации в България са отишли във фермери, взимащи над 100 хиляди евро подкрепяне, въпреки те да са най-малката група получатели - няма и 3% от всички. За съпоставяне - категорията на огромните получатели приблизително за Европа е усвоила 16% от директното подкрепяне, разпределяно главно на база обработвана земя и екологични действия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР