България е в политическа криза. За хората, които могат да

...
България е в политическа криза. За хората, които могат да
Коментари Харесай

Петко Добрев: България се намира в политическа криза, която се роди благодарение на mрезидента Радев

България е в политическа рецесия. За хората, които могат да проучват дейности и замисли, тя бе предстояща.

Днес всички са съсредоточили погледи върху взаимните нападки сред " Продължаваме промяната " и " ИТН ". Разбира се, че те имат своята виновност.

Но главната виновност е в президента Радев. Той е значително създател на политическия управнически пейзаж през днешния ден. Радев е главния проектант на политическото пространство, което може да бъде несъмнено като анти- Борисов. Логично бе главната политическа мощ за това пространство да бъде Българска социалистическа партия.

И това е по този начин, тъй като през годините на ръководство на ГЕРБ, съпротива бе Българска социалистическа партия и то единствено през времето, когато отпред бе Корнелия Нинова. Но по време на митингите през 2020 година и по-късно с дейната интервенция на президента политическият пейзаж се промени.

Флиртуването на Радев с нови политически лица бе само и единствено за сметка на Българска социалистическа партия. Така единствената парламентарна съпротива на Борисов –БСП, бе на практика смазана. На гърба на Българска социалистическа партия започнаха да се упражняват всички нови и остарели лица, които имаха желанието да яхнат протестната вълна.

Едновременно с това обкръжението на Радев предприе огромна атака против Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия. Така Радев, неговото обграждане и мераклиите да яхнат протестната вълна, обезсилиха политическата конструкция, която можеше да бъде най-сериозната опция на Борисов. Те несъмнено сложиха социалистите в извънредно сложна позиция по време на изборите през 2021 година

А истината е, че при по-добър избирателен резултат на Българска социалистическа партия на изборите през предходната година, изключително последните, през днешния ден нямаше да има сходна политическа рецесия в България.

Ето за какво мисля, че рецесията може да бъде преодоляна само и единствено посредством съответни дейности на президента Радев.

Как може да го стори?

Ако Радев съобщи ясно, че при парламентарна процедура за ново държавно управление с различен мандатоносител, възможният трети мандат няма да бъде предоставен на " ИТН " рецесията ще завърши скоростно. Дали Радев ще го направи? По всяка възможност – не. Неговото обграждане още веднъж желае да ръководи посредством длъжностен или служебни кабинети.

Важен е въпросът за това, кои партии имат нужда от предварителни избори в този момент? От парламентарните няма такива искащи. Защо мисля по този начин? На пръв взор има три партии, които желаят предварителни избори –ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане. Но това е единствено на пръв взор. От ГЕРБ и Движение за права и свободи са наясно, че даже и да има нови избори, те още веднъж няма да бъдат участници в изпълнителната власт. А това просто ще ги направи ненужни за техните симпатизанти, които желаят реализация във властта.

Последващи избори, които ще изолират още веднъж ГЕРБ и Движение за права и свободи от централната изпълнителна власт, ще доведат до пагубни последствия за тях на локалните избори. Към това би трябвало да се добави и евентуалните уволнения на членове на ГЕРБ от държавните структури, което още повече ще ги отслаби. А Движение за права и свободи има сериозен проблем с младежите от смесените региони. За тях Движение за права и свободи не е това, което беше за техните дядовци и татковци.

Някои чакат по-добър резултат за " Възраждане " при предварителни избори. Но това е единствено едно съмнение. Към днешна дата може да се каже, че има политически индивид, който има възможност да бъде предпочетен от симпатизанти на " Възраждане " и тези на Слави Трифонов – това е политическият план на Стефан Янев.

При вярно позиционирана акция някогашният сподвижник на Радев може да притегли и част от тези, които са дали своят вот за " Продължаваме промяната ". Влизането на Янев в Народното събрание с по-голям или по-малък резултат значи единствено едно – новата управническа коалиция ще бъде сегашната, като " ИТН " ще бъде сменен от плана на Янев.

Логично е при тази обстановка ГЕРБ и Движение за права и свободи да търсят ново държавно управление, което да бъде осъществено посредством формула – експертно и за национално избавление. Тази формула Движение за права и свободи стартира от дълго време, защото тя все още е единственият вид за тяхно присъединяване в централната изпълнителна власт. Практически този вид за държавно управление може да бъде хипотетично осъществен с мандата на " ИТН ", в случай че надлежно Радев им даде тази опция.

Ето за какво в случай че президентът ясно съобщи на днешна дата, че при възможна парламентарна въртележка на мандати за сформиране на ново държавно управление, подобен няма да бъде възложен на " ИТН ", политическата рецесия ще завърши, тъй като никой от парламентарно показаните партии няма интерес от предварителни избори.

И по този начин разумно се връщам още веднъж към съветниците на президента, които знаят към този момент по какъв начин да ръководят посредством служебни държавни управления. За тях е обикновено да желаят предварителни избори и служебно държавно управление.

Но за президента служебното държавно управление неможе да бъде самоцел.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР