България е в началото на грипната вълна. Над 10% от

...
България е в началото на грипната вълна. Над 10% от
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Заболеваемостта от грип ще продължи да се увеличава

„ България е при започване на грипната вълна. Над 10% от пробите, които изследваме, са позитивни. В момента у нас доминират вариантите H3N2 и H1N1 “. Това сподели пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. „ Веднъж тръгнал пандемичният вариант, той си се развива без значение температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно.

Заболеваемостта през януари ще продължи да се усилва, в Турция и Румъния е по-висока сега. Като съвместим грипа с ковид и другите респираторни вируси, става неприятна примес ”, сподели доцент Кунчев и добави, че упованията са пикът у нас да настъпи в края на януари и началото на февруари. Той беше безапелационен, че здравната система е доста по-подготвена отпреди и не се чака да има дефицит на кревати в лечебните заведения.

По думите му нулевият Коронавирус в Китай е посочил, че цената за ограничението на вируса е прекомерно висока, само че не може и да се мине без никакъв надзор. „ От 8 януари Китай подвига всички ограничавания за пътувания. Това, съчетано с Лунната Нова година, която стартира на 22 януари, ще докара до преселения на огромни маси хора. Говорим за десетки милиони хора, което ще форсира разпространяването на COVID-19. Добрата вест е, че последният вид на Омикрон не е толкоз гибелен, макар че по-лесно се популяризира. Готовността ни е доста по-голяма, лекарите ни са доста по-опитни и въпреки да сме на последно място в Европа по имунизация, тези 30% имунизирани дават резултат ”, добави основният държавен здравен контрольор.

По думите му не предстои на подозрение, че ваксинираният е доста по-предпазен даже от преболедувалия. Според него имунизационната акция би трябвало да се възобнови, въпреки и искащите за имунизация да са малко. 

Относно грипа доцент Кунчев осведоми, че за момента процентът на хоспитализации е естествен. „ Няма данни за тежко протичане и потребност от интензивно лекуване. Въпреки това всичко зависи от броя на хората. За нас е доста значимо да не е интензивна епидемията, по тази причина е значимо да продължаваме да носим маски и да заобикаляме огромните скупчвания на хора. Всички сме изтощени от ограниченията, само че ограниченията, които се прилагаха три години, демонстрираха, че дават резултат против всички респираторни вируси “, разяснява основният държавен здравен контрольор.

По отношение на респираторно-синцитиалния вирус доцент Кунчев съобщи, че пикът е бил към празниците. Вирусът визира най-вече дребни деца. „ Вирусът има податливост да се отразява най-много на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест банкет в болница ”, разясни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР