България е страната с най-евтини потребителски стоки в целия Европейски

...
България е страната с най-евтини потребителски стоки в целия Европейски
Коментари Харесай

Евростат: България е с най-висок процент хора, живеещи в риск от бедност

България е страната с най-евтини потребителски артикули в целия Европейски съюз, демонстрира разбор на Евростат за равнищата на цените на потребителските артикули и услуги в Евросъюза през 2017 година Индексът на цените за всички артикули и услуги у нас е 44, при междинен показател от 100 пункта за ЕС-28. 

Сред най-евтините артикули в България са облекло, обувки и аксесоарите, свързани с мъжкото и дамското облекло (78 пункта при 100 за ЕС). Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира и тютюневи произведения (56 пункта при 100 за ЕС).

Най-ниски са разноските на българите и за отопление, електричество, вода и други домашен услуги (30 пункта). Лекарствата, медицинските услуги, както и денталните услуги също са най-евтини у нас в границите на целия Европейски Съюз (29 пункта при 100 за ЕС). В тази рубрика попадат и продуктите за леки коли, горивата, транспортните услуги (66 пункта). 

Образованието (от главно до висше) и всички свързани с него такси и учебници са най-евтини у нас сред 28-те членки на Европейски Съюз (25 пункта при междинен индикатор от 100). Най-ниски са и разноските за заведения за хранене питейни заведения, хотели, кафенета и други развлечения (45 пункта). 

Страните в Европейски Съюз с най-високи показатели за скъпи потребителски артикули и услуги са Дания и Люксембург – и двете с по 141 пункта, или с 41 пункта над междинното за Европейски Съюз.

През 2017 година Дания е най-скъпата държава-членка за заведения за хранене и хотели – 50% над междинното за Европейски Съюз, храна – още веднъж 50% над междинното за Европейски Съюз, за отдих и просвета – 48 на 100 над междинното за Европейски Съюз. 

Най-скъпата държава-членка за алкохолни питиета и тютюневи произведения е Ирландия – 74 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Люксембург е страната с най-високи разноски за жилища, вода, електричество и газ – 63 на 100 над 100-те пункта за Европейски Съюз.

Гърция е най-скъпата страна в региона " връзки "  – 54 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Швеция е с най-високи цени в региона на " конфекцията, облеклата и обувките " – 34 на 100 над междинното равнище в Европейски Съюз. Най-евтината страна за връзки, пощенски услуги, телефонни и мобилни диалози е Полша – 45 пункта (при 65 за България).  

Страните с най-ниски ценови индикатори на артикули и услуги, като Румъния и България, регистрират и най-високи индикатори за хора, живеещи в риск от бедност и обществено изключване (40% за България и 38% за Румъния).

В страните с висок стандарт на живот като Дания и Люксембург, растежът на хората в риск от беднотия е най-нисък - едвам 16 на 100, регистрира още европейската статистика.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР