България е страна в демографски преход, а не катастрофа. Това

...
България е страна в демографски преход, а не катастрофа. Това
Коментари Харесай

Проф. Пенка Найденова: Българите ще намалеят като численост, но ще оцелеят като нация

България е страна в демографски преход, а не злополука. Това съобщи в изявление за БГНЕС демографът проф. Пенка Найденова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Експертът уточни, че развитите западни страни се приготвят за този преход, който се характеризира с висока дълготрайност на живот, понижаване или ограничение на броя на младите до 14-годишна възраст и цялостното повишаване на възрастта на популацията.

„ Демографският преход съставлява понижаване числено на популацията в развитите страни, само че това не значи, че тези страни и нации ще изчезнат, както някои си го показват “, изясни тя.
проф. Пенка Найденова
Проф. Найденова съобщи, че за България е значимо да ограничи емиграцията, тъй като тя ни лишава доста младежи в детеродна възраст. Фактически техният брой спада на половина от към 1,5 млн. на 800 хиляди души.

„ Ако имаме непокътнат фертилен контингент, макар че популацията понижава и остарява, то ние като нация ще се запазим даже и с по-ниска бройка и ще продължим да съществуваме “, безапелационна е проф. Найденова, която не приема избрания като злополука и рецесия за протичащите у нас демографски проблеми. „ Ние можем да паднем като брой население, само че това не значи несъществуващи, несъздаващи и за какво не даже по-добре разрастващи се, в случай че успеем да забележим закономерностите и да си пазим нацията “, добави ученият от Българска академия на науките.

„ Понятие като демографска злополука няма. Ако погледнете статистиката от освобождението насам, когато сме имали приръст от 22%, през днешния ден 150 години по-късно имаме минус 0,06%. Т.е. на 1000 души 6 изчезват или на година това прави към 60 хиляди. Губим ги, тъй като нямаме отплата откъм раждаемост. Политиците би трябвало да плануват мероприятия, които да издигнат раждаемостта, което ще е изгода на всички ни “, съобщи проф. Найденова.

Нещата могат да се поправят единствено с ограничения стимулиращи раждаемостта и емиграцията. Последната ще бъде огромен проблем и в бъдещето, тъй като страната ни няма постоянна икономическа система. „ Погледнете всички надбавки, свързани с децата, стават все по-символични и алегорични на фона на тази икономическа рецесия и инфлация. Тя унищожи всякаква обществена помощ, колкото и да се прекомерно противоположното. Вземете да вземем за пример пенсиите. Говори се, че са се нараснали. Отидете на пазара и ще видите колкото са се нараснали. Млякото от 60 стотинки станало 3,6 лв., а против скъпото мляко стои най-ниският приход на популацията в Европа. Т.е. в случай че икономическата система се усъвършенства, ще се усъвършенства и раждаемостта. Ако не оправят икономическата система и не се схванат като политици, няма да има демографско оправяне “, съобщи проф. Найденова.

Според нея демографската рецесия е в смисъл, че понижава популацията и раждаемостта, само че това не е рецесия, тъй като не е стопанска система. „ Случи ли се демографската рецесия, откакто беше планувана още през 1993 година и като не се случи избухна ли по-нататък като злополука? Защото една рецесия или би трябвало да почине или да се оправи, а то никой не е починал, нито пък нещо се е оправило. Следователно това, на което сме очевидци сега в демографията на България, е събитие, което не съставлява рецесия, а някакво закономерно утежняване на някои фактори и преди всичко стопански и политически “, безапелационна е проф. Пенка Найденова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР