България е страна, богата на различни видове гъби. За съжаление

...
България е страна, богата на различни видове гъби. За съжаление
Коментари Харесай

Само 1 процент от родните гъби стигат до нашия пазар

България е страна, богата на разнообразни типове гъби. За страдание обаче, едвам % от гъбите, които се добиват у нас, се оферират на вътрешния пазар. Емблематични кулинарни съкровища като манатарка и патешки крайник се изнасят основно за други европейски страни, а за свежа смръчкула родният консуматор не може даже да си мечтае, защото реколтата се предлага само в чужбина.

Тази вкусна гъба е измежду обичаните деликатеси в Холандия, Германия, Франция, Швейцария и други съгласно данни, предоставени от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Според шефа на същата асоциация - инж. Юлиян Колев, родните гъби се употребяват в българската кухня най-много в консервирано и сушено положение. По думите му прясната годишна продукция не се тачи доста в страната и по тази причина е ориентирана главно към задграничните пазари.

Инж. Колев показа, че за момента бъдещата акция за изкупуване на манатарка е под въпрос. Той изясни, че по предписание тя започва на 1-ви юни, само че през 2015 година поради сухото време и ниските температури в планините добивът възлиза на 0 %.

Очаква се, че тази година манатарките ще се появят през месец юни. Миналата година през месец май реколтата беше отлична, само че това става един път на 10 години, съобщи още шефът на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Инж. Колев заяви също по този начин, че към този момент има годишна продукция от патешки крайник, като гъбата се изкупува на цена от към 10 лв. за кг. Той изясни, че изкупната цена зависи от съперниците ни на задграничния пазар, а точно - Сърбия, Македония и Румъния.

 Български гъби

Ако те изнасят за 6 евро, ние няма по какъв начин да слагаме по-високи цени, безапелационен е инж. Колев.

Експертът заяви също по този начин, че от сектора са изпратили писмо до общественото министерство, с искане да получат правото да сключат контракти за краткотрайни служащи. Причината е, че както и при черешопреработвателите, работата е сезонна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР