България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота

...
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота
Коментари Харесай

НСИ: Жените в България живеят със 7 г. повече от мъжете

България е измежду страните с най-ниска междинна дълготрайност на живота на популацията в Европейския съюз – 74.9 години, оповестиха от Национален статистически институт. Редом до нас е и Латвия. С най-висока дълготрайност на живот са Испания и Италия – надлежно 83.4 година и 83.1 години.

Средната дълготрайност на живота при мъжете е 71.4 години, до момента в който при дамите е със 7 години по-висока - 78.4 години. За интервала сред 2008 и 2018 година нарастването при мъжете е с 1.9 години, а при дамите - с 1.8 години.

Снимка: iStock

Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 2.9 години по-висока (75.7 години), в сравнение с популацията в селата (72.8 години). Спрямо 2008-а за популацията в градовете нарастването е с 2.3 години, а за популацията в селата - с 1 година.

Очакваната дълготрайност на живота варира от 72.7 години в област Монтана до 76.6 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над междинната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Силистра - 8.5 години, а най-малка в областите София (столица) и Шумен - 6 години.

Снимка: Национален статистически институт
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР