България е сред страните от ЕС с най-нисък размер на

...
България е сред страните от ЕС с най-нисък размер на
Коментари Харесай

България сред страните в ЕС с най-ниски данъци

България е измежду страните от Европейски Съюз с най-нисък размер на събираните налози и осигуровки. У нас приходите в държавния бюджет от налози и осигуровки са 31,1% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, демонстрират данни на Евростат за 2022 година Същевременно междинното равнище за страните от Европейски Съюз е 41,2%.

По-малки в сравнение с у нас са приходите от данъци единствено в Латвия (30,8% от БВП), Малта (29,6%), Румъния (27,5%) и Ирландия (21,7%). Най-високи доходи от налози и осигуровки като % от Брутният вътрешен продукт на страната са регистрирани във Франция (48%), Белгия (45,6%) и Австрия (43,6%). В няколко страни събираните доходи от данъци са извънредно близки като % от Брутният вътрешен продукт. В Германия, Швеция, Дания, Италия, Гърция, Финландия и Австрия приходите от налози и осигуровки са сред 42,1% и 43,6% от Брутният вътрешен продукт, демонстрират данните на Евростат.

България е измежду страните, в които през предходната година са нарастнали приходите от данъци като % от Брутният вътрешен продукт. Увеличението е единствено с 0,3%, като малко по-голям растеж на приходите е регистриран в Португалия, Гърция, Франция, Унгария и Кипър. Но в същото време в 15 страни от Европейски Съюз приходите от данъци понижават по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната. Най-съществен е този спад в Дания – с 5,8 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР