България е сред предпочитаните дестинации за ловен туризъм в Европа,

...
България е сред предпочитаните дестинации за ловен туризъм в Европа,
Коментари Харесай

България като ловна дестинация: Родните стопанства са еталон за световни стандарти

България е измежду желаните дестинации за ловджийски туризъм в Европа, а доста от ловните стопанства у нас са пример за международни стандарти. Подобен е образецът с ловджийски дом „ Батaклията “, който бе посетен от ръководителя на интернационалната ловна организация.

Ловният дом „ Батаклията “ в русенско е част от Държавно ловно стопанство „ Дунав “ и е прочут с богатата си популация от благородни елени и постигнатите международни трофейни върхове.

Стопанството стана известно със противоречивата постройка край язовир „ Искър “, издигната в партньорство с компания, обвързвана предприемача Румен Гайтански

Австриецът Филип Хармар е потомствен ловджия и ръководител на интернационалния ловджийски съюз, посещава българското стопанство и е изумен от постигнатите високи стандарти.

„ Всичко тук е по интернационалните стандарти, а най-хубавото е, че българските елени са с 50 кг по-големи от елените в Унгария и с към 100 кг по-големи от тези в Австрия и Германия. Невероятно е да видиш тези изумителни животни, когато реват, те наподобяват още по-големи и издават необикновен тон. Това е парадайс за ловците “, споделя доктор Филип Хармар, който е ръководител на Международен съвет по лова и запазване на дивеча.

50 горски чиновници, пожарникари и доброволци се пробват да потушат огъня

Сред значимите цели за ловците е работа за запазване на популациите на дивите животни и природата.
„ Ловът е в работа на обществото и природата и това тук е образец за това. Без лова ще има по-малко животни, по-малко био многообразие, никой няма да поставя грижи и в последна сметка ще има отрицателно въздействие за всички “, добавя доктор Филип Хармар.

„ Батаклията “ е с богати и непокътнати естествени благосъстояния и се ръководи в публично-частно партньорство, което способства за вложенията в запазване на природата и дивите животни.

„ Ловуваме пъдпъдък, гълъби и дръпнат дивеч “, изясни зам.-министърът на земеделието и храните Георги Тошев.

„ В последните три години придобихме международна популярност показвайки титли от доблестен елен, които са над 250 точки по CIC, а един от тях е264 точки по CIC. Казано на по-достъпен език, това значи, че сме достигнали висотите, които България е имала преди повече от 35 години в международния лов. Това значи доста работа, доста добър мениджмънт, доста положително взаимоотношение сред частната самодейност, в мое лице с вложението на доста средства и ръководството от страна на страната и опазването на това нещо “, изяснява и Менко Менков.

Правилният лов е в законите, нормите и тяхното съблюдаване, считат ловци

България е известна дестинация за ловджийски туризъм, само че може да се работи още за развиването на този бранш.
„ Това е толкоз красива страна, доста друга от западноевропейските страни и гостоприемството е необикновено, за това хората обичат да идват тук “, споделя и доктор Филип Хармар. Той поучава българските ловци да „ останат почтени с природата и да се опитат да бъдете образец за отбраната ѝ “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР