България е сред държавите в Европейския съюз със сравнително нисък

...
България е сред държавите в Европейския съюз със сравнително нисък
Коментари Харесай

България е сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за болнични

България е измежду страните в Европейския съюз със относително невисок дял на разноските за заплатен отпуск по болест, сочат данни на Евростат за 2014 година, оповестени преди дни.

Разходите за заплатен болничен приблизително в съюза през 2014 година са представлявали 3.6% от общите разноски за обществена отбрана в страните членки, в това число помощи за увреждания, безработица и т. н.

На този декор делът на болничните в България е под 3%, излиза наяве от данните. По-малко средства за този тип обществена отбрана отделят в Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Естония, Унгария, Франция, Чехия, Англия, Дания и Словакия.

Други 16 страни обаче регистрират по-висок дял на разноските за заплатен отпуск по болест. Най-много средства по това перо отделят в Кипър, Германия, Холандия и Люксембург.

Общо в Европейски Съюз за болнични през 2014 година на служащите са платени 138 милиарда евро (1% от Брутният вътрешен продукт на съюза).

В България по това перо са отишли 183 млн. евро, излиза наяве от данните на Евростат. От тях обаче се вижда, че у нас се регистрира сериозен растеж на този тип разноски през последните години.

През 2010 година за платени болнични на работещите у нас са изхарчени 160 млн. евро, през 2014 година - 183 млн. евро, а през 2015 година, за когато са последните данни на европейската статистика, тези средства нарастват още – до 210 млн. евро.

Заради растежа на средствата през есента на 2017 година държавното управление на ГЕРБ направи опит да ореже част от компенсацията на служащите за отпуск по болест, като предложи за първите три дни от болничния лист, които се заплащат от работодателя, служителят да получава 50% от осигурителния си приход, а не 70%.

Обявената тогава цел беше да се спрат злоупотребите с болничните.

Заради отпор от страна на синдикатите и работещите мярката отпадна.

Въпреки че поемането от страна на работодателя на първите три дни на болничния бе въведено през 2010 година като краткотрайна мярка в рецесията, от този момент насам тя не е анулирана. Преди това работодателят плащаше 100% за първия ден от отпуска по болест, а Национален осигурителен институт поемаше 80% до оздравяването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР