България е слязла от 59-то на 61-во място в класацията

...
България е слязла от 59-то на 61-во място в класацията
Коментари Харесай

България е слязла до 61-во място в класацията Да правиш бизнес 2020 на Световната банка

България е слязла от 59-то на 61-во място в класацията на Световната банка за изискванията за насърчаване на бизнес в страните по света. Това се показва в отчета " Да правиш бизнес 2020 " (Doing Business 2020), оповестен през днешния ден от организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследването прави оценка промените, въведени в 10 области на бизнес интензивността в 190 международни стопански системи за интервал от 12 месеца. Средата, удобна за бизнес, се свързва с ниски равнища на беднотия, усъвършенствана регулаторна успеваемост и стимулиране на предприемачеството, стартъпите, нововъведенията, достъп до кредитиране, вложения.

Начело на класацията още веднъж е Нова Зеландия, следвана от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, Съединени американски щати, Грузия, Англия, Норвегия и Швеция. Водещите страни в листата нормално имат онлайн процедури за учредяване на компании, платформи за електронно подаване на данъчни заявления и онлайн процедури за прекачване на недвижими парцели.

В дъното на класацията остават Сомалия, Еритрея, Венецуела, Йемен, Либия и Южен Судан.

Непосредствено преди България са Мексико (60-о място), Чили (59-о място) и Италия (58-мо място), а след България остават Саудитска Арабия (62-ра позиция), Индия (63-а позиция) и Украйна (64-а позиция).

Сред страните в балканския район най-висока е позицията на Република Северна Македония (17-о място), Словения е 37-ма, Сърбия 44-та, Черна гора 50-а, Хърватия 51-ва, Румъния 55-а. Гърция е на 79-а позиция.

Рейтингите се пресмятат въз основа на критерии като започване на бизнес, приемане на разрешителни за строителство, достъп до електрическа енергия, вписване на благосъстоятелност, заплащане на налози, трансгранична търговия, съблюдаване на контракти, достъп до кредитиране, процедура по неплатежоспособност и излизане от нея, както и отбрана на миноритарни вложители.

Десетте страни, които са подобрили най-силно бизнес климата са Саудитска Арабия, Йордания, Того, Бахрейн, Таджикистан, Пакистан, Китай, Индия и Нигерия. Същевременно 26 стопански системи са подхванали стъпки, които слагат нови трудности пред бизнес интензивността. В доста от страните в тази група разноските за насърчаване на бизнес са се нараснали.

От началото на изследването " Да правиш бизнес " през 2003 година са били осъществени над 3500 бизнес промени в 186 от 190-те стопански системи, обхванати от отчета.

Пълният отчет може да намерите тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР