България е седма в Европейския съюз по ръст на цените

...
България е седма в Европейския съюз по ръст на цените
Коментари Харесай

България е на седмо място в ЕС по поскъпване на имотите

България е седма в Европейския съюз по растеж на цените на парцелите на годишна база. Това сочат данни на Евростат.

Поскъпването у нас през второто тримесечие е 2,8% по отношение на предходните три месеца и 7,5% по отношение на същия интервал на 2017 година

За съпоставяне, през първото тримесечие на тази година цените на жилищата у нас набъбнаха с 0,9% на тримесечна и 7,1% на годишна база. Годишният растеж на цените на жилищата обаче се забавя спрямо четвъртото и третото тримесечие на предходната година, когато той доближи надлежно 8,2% и 9%.

Сред страните членки, за които са налични данни, максимален годишен растеж на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (13,4%), Ирландия (12,6%), Португалия (11,2%) и Унгария (10,4%).

Преди България са също Холандия (9,3%) и Латвия (8,7%), а страната ни дели седмото място с Чехия, която също отбелязва годишен растеж от 7,5%. Годишен спад на цените на жилищата е регистриран единствено в Швеция и Италия от надлежно 1,7% и 0,2%.

Общо в еврозоната и Европейски Съюз цените на жилищата са се повишили с 4,3% през второто тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Спрямо първото тримесечие цените в еврозоната и Европейски Съюз са се покачили с 1,4%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР