„България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник

...
„България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник
Коментари Харесай

„Просто страхотна, отличен съюзник“ - зам.-държавен секретар на САЩ засипа България с хвалби

„ България е просто страхотна, тя беше и е отличен съдружник – и наш, и в НАТО. Силата и дълбочината на партньорството ни в региона на сигурността се отразява във всичките общи военни учения и тренировки, на които България беше хазаин през последната година – като Defender Europe, в което участваха над 2000 съюзнически военни макар пандемията “, уточни Шърман в изявление за БНР.

„ Нашите мощни двустранни връзки не се показват единствено със съдействие в региона на сигурността. Страните ни напредват в постигането на амбициозни цели като даване на стопански благоприятни условия на жителите ни, подсилване на енергийната диверсификация в България, поощряване на нововъведенията и технологиите, възстановяване на опазването на здравето и инфраструктурата, зелената стопанска система и затвърждаване на споделения ни ангажимент да се придържаме към демократичните полезности. Тази седмица високопоставена българска делегация беше на посещаване във Вашингтон и в още три града на разнообразни места в Съединените щати, с цел да изследва по какъв начин страните ни могат да си взаимодействат за възстановяване на енергийните доставки за България. Според нас има огромен капацитет за партньорство през идващите години. Съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей настрана беше преди няколко дни в София за надграждане на нашето партньорство “, изясни тя.

Що се отнася до рецесията в Украйна, Шърман регистрира, че солидарността на съдружниците и сътрудниците в НАТО е на невиждано равнище.

„ Тя подхожда на провокациите, пред които сме изправени. Нямам никакво подозрение, че всички разбираме мащаба на рецесията и че тя изисква да откликнем солидарно и уверено. На Съвета НАТО-Русия беше необикновено - 30 страни обявиха на руснаците – „ Ние сме единни! “ - за суверенитета, териториалната целокупност и правото на всички да избират сами бъдещето си. Беше в действителност удивително! Тази взаимност е налице и през днешния ден. И чакам, че ще устои на цялата рецесия. Всички се надяваме въпреки всичко президентът Путин да направи по-добрия избор - за себе си, за страната си и за бъдещето на цяла Европа. Както знаете, ние предложихме договаряния по значими за него въпроси, с цел да подсигуряваме сигурността на Русия, която е част от Европа, и общата европейска сигурност. Надяваме са да вземе вярното решение “, добави зам.-държавният секретар на Съединени американски щати.

Тя увери още, че работят с страни и компании по целия свят, с цел да се подсигуряват енергийните доставки.

„ Разбираме терзанията и желаеме да смекчим ценовия потрес, с цел да защитим американците, Европа и световната стопанска система. Без подозрение нарушаването на енергийните доставки през Украйна ще засегне най-остро газовия пазар в Европа. Затова насърчаваме нашите европейски сътрудници да координират планирането си, в това число по какъв начин да бъдат употребявани наличните ресурси. Търсим и спомагателни размери газ от различни източници - Северна Африка, Близкия изток, Азия и Съединените щати. Преговаряме и с огромни компании за природен газ по целия свят, с цел да разберем дали имат потенциал и предпочитание да усилят краткотрайно добива и да насочат спомагателните размери към европейски клиенти. Японците към този момент оповестиха, че ще изпратят полутечен газ на Европа. Говорим и с снабдители на полутечен газ, с цел да разберем дали са задоволително гъвкави изискванията в договорите им, с цел да бъдат ориентирани избрани размери към Европа. Подкрепяме съответно и напъните на България да диверсифицира енергийните си доставки – да не разчита на един единствен източник. Диверсификацията спомага за отбраната на българския суверенитет. И в края на краищата значи по-надеждни доставки и по-ниски цени за българите “, сподели Уенди Шърман.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР