България е поела ангажимент заедно с Австрия и Румъния да

...
България е поела ангажимент заедно с Австрия и Румъния да
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Притеснително е, че няма договорена дата за влизане в Шенген по суша

България е поела ангажимент дружно с Австрия и Румъния да работи за прецизното използване на Регламента Дъблин за приемане назад на лица, които са регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които страната ни дава отговор.

Дъблинският правилник е в действие от 10 години насам и се ползва във всяка страна членка.

Данните на Държавната организация за бежанците у нас демонстрират, че през 2023-а година Австрия е поискала да върне в България 193 души, а действително са били трансферирани 113 от тях. Най-много са от Сирия и Афганистан.

Според някогашния заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев обаче е притеснително, че на този стадий няма контрактувана дата за присъединение на двете страни и по суша, по този начин както да вземем за пример се е случило преди години с Австрия и Словакия.

" Австрия сега желае тези 6000 индивида, които са били регистрирани към този момент у нас и са достигнали до нейна територия, да ни бъдат върнати. Тук въпросът е по-скоро на практика, тъй като сега, в който те бъдат върнати в България, дори принудително, няма физическа мощ или правна такава, която да ги задържи да останат у нас, защото очевидно тяхната цел не е страната ни ", разяснява специалистът.

" Така те свободно може да доближат до други страни членки на Европейски Съюз гладко. Според мен тази теза, която беше повдигната от Министерството на вътрешните работи на Австрия е по-скоро за вътрешната приложимост на австрийските гласоподаватели, защото предстоят избори там, в сравнение с действително може да се реализира ", изясни някогашният цаместник-министър на външните работи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР