България е подновила предложението си за охрана на въздушното пространство

...
България е подновила предложението си за охрана на въздушното пространство
Коментари Харесай

България е предложила да охранява въздушното пространство на Северна Македония

България е възобновила предлагането си за защита на въздушното пространство на Северна Македония. Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска .

Новината идва на фона на напрежението към до Украйна и насочването на съюзнически самолети към България. Страната чака изтребители от Испания , които ще вземат участие в взаимни задания за защита на българското въздушно пространство, сподели в събота българският министър на защитата Стефан Янев .

Военновъздушните сили на Нидерландия също възнамеряват да изпратят в България през април и май два изтребителя F-35 в поддръжка на задачата на НАТО за наблюдаване и надзор на въздушното пространство в региона на Черно море.

Генчовска сподели още, че България е актуализирала проектите си за евакуация на български жители от Украйна, в случай че това се наложи. „ Предложихме на Северна Македония, при положение на нужда и на тяхно предпочитание, също да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна “, сподели министър Генчовска

Идеята България да охранява въздушното пространство на Северна Македония не е нова. През 2019 година президентът Румен Радев сподели, че „ България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония “. Тогава Гърция подписа съглашение за тази задача.

 С какво разполага украинската войска  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР