България е под натиск да направи конституционни промени. Това коментира

...
България е под натиск да направи конституционни промени. Това коментира
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: България е под натиск за конституционни промени

България е под напън да направи конституционни промени. Това разяснява професор Пламен Киров за инициираните диспути от президента Румен Радев за промените в главния закон.
По думите му пред bTV може от дебатите да се стигне до извода, че няма потребност от промени в Конституцията.

Ако има концепция за изваждане на прокуратурата от правосъдната система, ще е нужно Велико национално заседание, по думите на преподавателя по конституционно право.

За Киров се чули доста ексцентрични хрумвания за Велико народно събрание и активността му. Създаването на самостоятелен прокурор, който да проверява основния прокурор не опонира на Конституцията. Иначе не сме длъжни, по думите му, да се съобразим със мнението на Венецианската комисия. Все отново първо е трябвало властта да се допита до Конституционния съд.

Припомняме, че желанието си да инициира спор по промени в Конституцията президентът анонсира още по време на втория тур на локалните избори и удостовери при издаването на указа за назначение на новия основен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова желанието си с потребността от промени в правосъдната система, от което зависи просперитетът на нацията ни. По-конкретно тематиката се концентрира в потребността от промени, тъй че да се реализира отчетност на основния прокурор.

Междувременно държавното управление, в отговор на мнението на Венецианската комисия, предложи промени в Закона за правосъдната власт, с които се конституира фигурата на наблюдаващ основния прокурор самостоятелен прокурор. Предложените промени се одобриха с съмнение от професионалната общественост и даже желаеха оставката на министъра на правораздаването Данаил Кирилов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР