България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония)

...
България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония)
Коментари Харесай

Александър Николоски: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България

„ България е най-слабата държава-членка на Европейски Съюз и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а с най-слабата страна в Европейски Съюз. Европейски Съюз е доста по-нужен на България, в сравнение с България е нужна на Европейски Съюз. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на Европейски Съюз не могат да окажат напън върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава договаряния, щяха да решат казуса за един ден, за един следобяд. Ще изпратят един тежък посланик, ще се срещне в София с който би трябвало да се срещне, няма потребност даже да пренощува там, и работата ще бъде свършена ”, написа в коментара си в последното издание на списанието „ Фокус ” зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, представен от Българска телеграфна агенция.

Коментарът му е със заглавие „ Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкоз по-малко изнудване от България ”, а тезата му е, че „ страна, отслабена от престъпност и корупция е лесна цел за нападателни съседи, в тази ситуация за една държава-България ”.

" От друга страна, поради престъпността и корупцията Европейски Съюз не оказва напън върху България да се откаже от отрицателната си политика към Македония, като изискване за начало на договаряния. Това се оказа правилно в последните две години ", написа Николоски.

Той цитира думите на „ един европейски посланик ”, съгласно който „ измененията в конституцията нямат връзка с договарянията с Европейски Съюз, тъй като Северна Македония е имала 15 години, с цел да извърши промени ”, допълвайки, че „ европейските дипломати към този момент не се крият зад клишета ”, когато приказват за проблемите на страната.

За неналичието на промени и проблеми в правосъдната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци приказваха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който съобщи, че план, финансиращ Съдебния съвет ще бъде спрян, заради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в намерено писмо до медиите в страната описа проблемите, с които се сблъсква австрийска компания, която е спечелила арбитражно дело, само че не може да получи присъденото, както и Съединени американски щати, чийто дипломат Анжела Агелер счита, че като главно предизвикателство, пред което е изправена страната сега вижда корупцията и престъпността.

С държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ и мощна борба с проведената престъпност, за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде „ поправена ” и имиджът ѝ в Европейски Съюз да стане положителен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ упорства за предварителни избори и споделя, че депутатите на опозиционната партия няма да гласоподават измененията в конституцията на страната, които са изискване за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с Европейски Съюз. След приемането на преговорната рамка преди година, опозиционната партия стартира серия от митинги, с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония значи българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени заявления, че няма да гласоподават измененията в главния закон.

Промените в конституцията би трябвало да бъдат направени до привършване на скрининг процеса на страната, а съгласно преговорната рамка, при осъществяване на това изискване, втората междуправителствена конференция би трябвало да бъде извършена по-късно, по автоматизъм.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР