България е намалила генерираните битови отпадъци на глава от населението

...
България е намалила генерираните битови отпадъци на глава от населението
Коментари Харесай

Според проучване на ВСУ Черноризец Храбър, България произвежда 20% по-малко битови отпадъци

България е понижила генерираните битови боклуци на глава от популацията с над 20% през последните 20 години. Данните бяха огласени от доцент доктор Ралица Жекова – учител във Варненския свободен университет и началник на Регионалната организация за предприемачество и нововъведения. Това стана по време на втората работна среща по плана “Познаване на кръговата стопанска система в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021 ", по който ВСУ " Черноризец Храбър “ е водеща организация. В срещата взеха присъединяване представители на български университети, неправителствени организации и бизнеса, както и сътрудници от Гърция, Украйна, Грузия и Турция.

Деканът на факултет " Международна стопанска система и администрация “ доцент доктор Елеонора Танкова показа просветителната и научната активност на ВСУ " Черноризец Храбър “ в региона на кръговата стопанска система. Вече стартира обучителната стратегия на втория випуск магистри по кръгова стопанска система, които са стипендианти на Настоятелството на университета. Магистърската стратегия " Кръгова стопанска система “ на Варненския свободен университет е първата по рода си в Европейския съюз, сподели при откриването й Джордж Кремлис – почетен ръководител на Генерална дирекция " Околна среда “ на Европейската комисия, под чийто патронаж се организира тя.

По време на срещата бяха показани процеси, разбори и данни от районно изследване за положението на кръговата стопанска система в страната и във Варненска област.

България генерира 407 кг битови боклуци на глава от популацията, което е доста по-малко в съпоставяне със междинния жител на Европейския съюз, който основава приблизително 502 кг битови боклуци. Това се дължи частично на разликите в моделите на ползване и икономическото благосъстояние, частично на събирането и ръководството на отпадъците.

Като член на Европейски Съюз страната ни има за цел да сътвори кръгова стопанска система, при която материалите и ресурсите се поддържат в стопанската система допустимо най-дълго, а изхвърлянето на отпадъците е последната опция за тяхното ръководство. По данни на Евростат, коефициентът на преработване на битови боклуци в Европейски Съюз за годините – 2017, 2018 и 2019 година е 47,7%. България е в междинните стойности на индикатора - 31,5%, като се следи леко понижение през последните три години.

Представителите на държавните и районните институции, бизнеса и неправителствените организации, взели участие в анкетно изследване, са се обединили към концепцията за значимостта от присъединяване на младежите в процесите на кръговата стопанска система, защото точно те са най-активни по тематиката. Участниците в анкетата са предложили да се разиска въвеждането на данъчни и финансови облекчения, които да предизвикат спазването на ограниченията и националните стратегии за поддръжка на кръговата стопанска система. Сред главните проблеми, те са показали неналичието на данни и са предложили да се усъвършенства информираността на обществото, което ще докара до смяна на метода на мислене и работа.

В рамките на плана " Познаване на кръговата стопанска система в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021 " ще бъде създадена многоезична онлайн платформа за образование, следва провеждането на срещи и образования.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР