България е над средното ниво за Стария континент с официално

...
България е над средното ниво за Стария континент с официално
Коментари Харесай

Къде в Европа е най-висока инфлацията

България е над междинното равнище за Стария континент с публично оповестените 17.6%

Думата на 2022 година несъмнено ще бъде „ инфлация “. Тя е на всички места по света заради ред причина, единствено дребна част от които е края на пандемията. Животът в Европа става все по-скъп с всеки минал миг, а признаци за завършек на неприятната финансова обстановка няма, най-малко към този момент. 

Така на Стария континент се броят на пръсти страните, които съумяха да удържат на натиска и да не преминат в двуцифрената зона на инфлацията. Статистиката на илюстрира добре протичащото се в Европа и демонстрира кои са страните, които страдат най-вече от протичащото се и кои са тези, които държат в относителен баланс финансите си.

Най-зле е ситуацията в Турция, където парите се обезценяват с потресаващи темпове. Процентът на инфлацията там е достигнал до 88.5, а в идната страна в листата по този индикатор този показател е повече от 3 пъти по-нисък. Става въпрос за Украйна, където инфлацията е достигнала до 26.6% заради явни аргументи. Горивото там да вземем за пример вижда растеж от над 90% тази година по отношение на предходната и по този начин в случай че литър бензин през 2021 година е бил на цена от към 25-27 гривни, то през днешния ден тя е скочила до 50-55 гривни.

Веднага след Украйна следват Литва (23.6%), Естония (22.5%), Латвия (21.8%) и Унгария (21.1%). Това са отличаващите се страни, където инфлацията е доста над междинното равнище за Европа, което се движи към 10%.

В този смисъл има и положителни образци под или към тези междинни стойности, въпреки и доста малко. Става въпрос за Дания и Португалия (10.1%), както и за Норвегия (7.5) и абсолютния първенец Франция – 6.2%. Италия и Австрия са близо до междинното за Европа със надлежно 11.8% и 11%. 

България се подрежда по-далеч в листата. У нас инфлацията още не чукнала 18%, само че стремглаво се доближава към тези стойности, което ни подрежда в горната част на листата с страни, страдащи най-вече от обезценяването на парите поради войната, енергийната рецесия и най-много – поради влятите милиарди евро в системата поради локдауните през последните съвсем 3 години.

Нашите съседи наподобяват по-добре на картата на инфлацията като се изключи Македония, където процентът надвишава 20%. Румъния може „ да се похвали “ с 15.3%, Гърция – сред 5 и 10%, а Сърбия с 15%. 

Прогнозите към този момент са, че в случай че инфлацията се задържи към 10% и в идната 2023 година, то с цел да стигнем до задачата от 2%, което е обикновено в неокласическата стопанска система, ще са нужни още най-малко 3 години. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР