България е на първо място в Европейския съюз по броя

...
България е на първо място в Европейския съюз по броя
Коментари Харесай

В България има най-много жени програмисти в Европейския съюз

България е преди всичко в Европейския съюз по броя на дами, заети в IT бранша, по отношение на мъжете. Това демонстрират последните годишни данни на Евростат, съобщи bTV.

Страната ни е водач с общ дял от над 31% по отношение на мъжете. Следват ни Дания и Кипър, а Румъния е на четвърто място.

На този декор мъжете в IT сферата в границите на Общността не престават да преобладават, като техният брой се е нараснал с малко над 7% за една година. В бранша са заети 2 милиона и половина души.

Хората у нас с обучение в осведомителните технологии на възраст сред 35 и 74 години са 40 %. В съпоставяне с България по-висок е делът на тази възрастова група в бранша единствено във Финландия и Ирландия.

Според доцент Агата Манолова България години наред е водачът в статистиките за програмисти дами, тъй като фамилиите у нас, а по-късно и учителите – предизвикват девойките да се осъществят в мечтаните от тях специалности без оглед на предразсъдъците. 

Към момента няма данни да има разлика в заплащането сред дамите и мъжете в информационно-комуникационната сфера. IT фрагментите у нас стартират работа още като студенти, а възнагражденията след довеждане докрай варират към 6000 лв. месечно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР