България е на първо място в Европа по екологичен показател

...
България е на първо място в Европа по екологичен показател
Коментари Харесай

Танева: България е на първо място по оползотворяване на опаковките за растителна защита

България е преди всичко в Европа по екологичен индикатор в земеделието, а точно събиране на опаковки от артикули за растителна отбрана. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Годишна конференция на тематика „ За чисто земеделието и сигурна околна среда “. Тя добави, че над 97% от опаковките, употребявани от родните производители, са били събрани и модифицирани за 2019 година
 БГНЕС
Министър Танева добави, че ще бъдат търсени благоприятни условия в новия програмен интервал и в новата Общоселскостопанска политика (ОСП) да бъдат подкрепени и стимулирани  сходни практики и начинания в земеделието, които са щадящи за околната среда. „ Система за събиране и ръководство на опаковки от артикули за растителна отбрана на Асоциация растителнозащитна промишленост България (АРИБ)  започва през 2013 г.  с поддръжката на МЗХГ и  БАБХ. Успехът, който тя има,  е артикул на мениджмънта на Асоциацията “, посочи земеделският министър.
 БГНЕС
По думите й, Министерството поддържа сходни начинания и търси метод да надгради тази система и да стимулира земеделските стопани да я употребяват. „ Трябва  да намерим форма и метод по какъв начин да удовлетворим настояванията им, като главната цел за всички е щадящо околната среда земеделие “, сподели още тя.-->

От своя страна генералният шеф на АРИБ Нели Йорданова разгласи, че системата преработва стотици тонове опаковки годишно и има дълготраен екологичен резултат върху родното земеделие.

Чрез системата земеделските производители в България разполагат с безвреден, а и безвъзмезден метод за освобождение от празните пластмасови опаковки. Броят на ползващите системата земеделци, се е нараснал многократно единствено за 6 години. В момента 4000 аграрни стопани непринудено вземат участие в нея. „ Преди тя да проработи те са се освобождавали от пластмасовите опаковки посредством изгаряне, закопаване или разбъркване с други боклуци “, прецизираха от Асоциацията.

Заместник-изпълнителният шеф на БАБХ инж. Николай Роснев акцентира, че с помощта на положителното съдействие с АРИБ и присъединяване на инспектори на Агенцията по растителна отбрана са реализирани точно тези положителни резултати. „ Тези резултати би трябвало да бъдат поддържани и да се усъвършенстват “, безапелационен бе той и добави,че  2020 година е оповестена за година на растителното здраве.
 БГНЕС
По време на форума министър Десислава Танева връчи специфична премия " Най-отговорен аграрни собственик " за 2019 година на Георги Хаджийски, който отглежда 70 хиляди дка земеделска земя с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в област Враца и Монтана. Той е почнал да събира употребяваните пластмасови опаковки от растителна отбрана още преди да започва системата, надлежно е и дал най-голямо количество.
 
В Конференцията " За чисто земеделието и сигурна околна среда " присъединяване взеха и изпълнителният шеф на БАБХ проф. Паскал Желязков, представители на аграрни асоциации, както и членове на Европейската асоциация за растителна отбрана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР