България е на първо място в ЕС по брой загинали

...
България е на първо място в ЕС по брой загинали
Коментари Харесай

Евростат: България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи с коли


България е преди всичко в Европейски Съюз по брой починали при произшествия с леки коли на 1 милион поданици. Това демонстрира разбор на Евростат за наклонността със злополуките на пътя с съдбовен край през 2017 година, представен от Българска телеграфна агенция.

Характеристиката на съдбовните произшествия при обособените категории транспортни средства демонстрира, че България се подрежда с най-голям дял смъртност в категорията на леките коли с 64 смъртни случая на милион поданици. Това е съвсем шест пъти повече от най-ниското съответствие в Малта - 11. Средният индикатор за Европейски Съюз е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки коли.

Според данните на Евростат при произшествия с леки коли у нас са починали 456 души, при произшествия с пътнически рейсове - 5 души, при съдбовни произшествия с велосипедисти - 35 души, починалите пешеходци са 118, като общия общ брой на починалите при пътни произшествия у нас надвишава 700 души.

Данни от отчет на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че най-голям дял смъртност има при злополуките с преден конфликт сред коли - близо половината от съдбовните произшествия се дължат на сходен тип ПТП.

Министерство на вътрешните работи регистрира също, че най-тежките последици при ПТП с преден конфликт се дължат на нахлуване по някаква причина в лентата за насрещно придвижване, погрешно изпреварване, разпръскване, задрямване и други Пак по данни на Министерство на вътрешните работи за интервала 2011-2017 година при ПТП с преден конфликт са починали 910 души, а ранените са 6 995, като по-голямата част от потърпевшите нямат никаква виновност за злополуката.

Черната статистика на пътните произшествия с съдбовен край единствено за първите 6 месеца на тази година демонстрира нелицеприятни обстоятелства: 254 починали и 3 653 ранени при близо 3 000 пътно-транспортни случая. Това значи по към 250 случая всеки месец и 42 убити българи приблизително на месец при автомобилни произшествия.

През 2017 година на територията на Европейски Съюз при пътни произшествия са починали към 25 хиляди души или към 50 смъртни случая на 1 милион поданици, демонстрират още данните от разбора на Евростат.

Разликите сред страните членки за броя на починалите при ПТП варират от 30 смъртни случая на милион поданици във Англия и Швеция - до над 90 в България и Румъния, като тук статистиката обгръща всички по тип съдбовни произшествия на пътя.

Според Евростат Румъния държи водачеството по няколко типа категории гибел на пътя: по сбор съдбовни произшествия - 99 на 1 милион, по гибел на пешеходци - 37 на 1 милион и по гибел на велосипедисти - 30 на 1 милион.

В Малта има минимум произшествия с съдбовен край при автокатастрофи - 11 на 1 милион. В Дания има минимум произшествия с пешеходци - 3 на 1 милион. В Естония няма записана гибел на мотоциклетисти, а в Люксембург и Кипър няма починали велосипедисти, демонстрират данните на Евростат.

Коефициентът на смъртност при ПТП демонстрира много отчетлива разлика в Европейски Съюз сред страните с ниски и междинни приходи, от една страна, и страните с висок приход, от друга, като позитивите, несъмнено, са в интерес на по-богатите страни, в които има по-малко произшествия с съдбовен завършек на пътя.

Анализът регистрира също, че Европейската комисията има амбициозна стратегия за пътна сигурност, като крайната цел е да се понижи на половина гибелта на пътищата в Европа до 2020 година

Програмата дефинира композиция от начинания на европейско и национално ниво, като се концентрира върху възстановяване на сигурността на транспортните средства, сигурността на инфраструктурата и държанието на участниците в придвижването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР