България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по спазване

...
България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по спазване
Коментари Харесай

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по съблюдаване на съществени трудови права . Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров , който показа изводите от третия годишен отчет на синдиката за нарушаването на трудовите права. Той разгласи и мястото ни в света съгласно Глобален показател на Международната конфедерация на профсъюзите за нарушени трудови права.
 
Според интернационалното проучване България се намира в златната среда от шест групи страни в света по степен на нарушение на правата. Ние сме в трета група, в която има четири страни от Европейски Съюз - Испания, Англия, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова. Всички останали европейски страни са с по-малко нарушавания на трудовите права. Класацията включва 142 страни от целия свят.

В годишния отчет на КНСБ за 2017 година се отбелязва, че има растеж на откритите забавени хонорари , които през 2017 година са 28 373 940 млн. лева при 21 млн. лв. през 2016 година, само че има растеж надлежно на сумата на изплатените хонорари - 18 951 427 лева през 2017 година при 16 млн. лева през 2016 година От КНСБ означават, че по-голямата сума на откритите забавени хонорари се генерира главно от две предприятия, станали обществено известни поради митинги при започване на годината. Те към сегашния миг не развиват активност. Дължимите хонорари в тях са за 3,5 млн. лв..
 
По-голямата сума на забавени хонорари се дължи и на самодейността за законодателни промени за по-добра отбрана на правата на служащите по заплащането на труда, проучват от КНСБ. Според синдиката служащите подават повече сигнали . През 2016 година контролните органи на Главна ревизия по труда (ГИТ) са установили 15 641 нарушавания , свързани с изплащането на трудови хонорари, което е почти с 5000 случая по-малко от 2017 година
 
Най-много нарушавания на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - към трудови контракти, режими на отмора, условия на труд, сподели Пламен Димитров. Установените нарушавания, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 година са 17 962. В относителен проект за тригодишен интервал се следи наклонност към понижаване на тези нарушавания, само че продължава да бъде проблем неосигуряването на наложителна междудневна и седмична отмора в ресторантьорството, хотелиерството и търговията.-->
 
Тревожна наклонност е, че работодателите не съблюдават условието за инструктаж на служащите за безвредна работа. Нарушенията по инструктажа за предходната година са 16 471, което съгласно КНСБ е причина за покачвания трудов травматизъм през 2017-а спрямо 2016 година При оценката на риска са открити 10 545 нарушавания.
 
Пламен Димитров осведоми, че данните до началото на юни сочат, че досега са импортирани толкоз служащи от трети страни, що се касае за целия миналогодишен сезон. Той прикани за засилени инспекции на Инспекцията по труда , с цел да не се позволяват нарушавания на правата на служащите.
 
 БГНЕС

КНСБ, КТ " Подкрепа " и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат групова тъжба до Съвета на Европа против България за нарушение на правото на групово трудово договаряне на държавните чиновници , заяви водачът на КНСБ. Той и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов оповестиха и данните от отчета за правото на сдружаване.
 
От КНСБ чакат и промени в Наказателния кодекс , с които да се криминализират действията, ориентирани към правото на сдружаване, както и да се създадат промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, с които да се върне отнетото право на присъединение към националните синдикати на съществуващите такива в системата на Министерство на вътрешните работи.
 
Докладът регистрира тревожни трендове за увеличение на антисиндикалната активност от страна на обществени държавни и общински структури, осъществявана от съответните им ръководители. Разглежда и самостоятелни случаи на нарушени трудови права. Сред тях се откроява сигнал на уволнена работничка от петричка компания, ден след оповестена бременност. В Благоевград е подаден сигнал за нарушавания, свързани с заплатен годишен отпуск на учителка, на която е отхвърлен насъбраният двегодишен заплатен отпуск, откакто дамата се е върнала на работа след отпуск заради бременност и раждане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР