България е на европейския връх в женския шахмат! Тимът ни

...
България е на европейския връх в женския шахмат! Тимът ни
Коментари Харесай

Българките грабнаха европейската титла по шахмат

България е на европейския връх в женския шахмат! Тимът ни победи, откакто съкруши настоящите международни шампионки от Грузия с 2,5:1,5 точки, съобщи бТВ.

Така националките приключват шампионата в Будва (Черна гора) без проваляне - 7 победи и 2 равенства. Успехът е исторически - първи за страната ни на шампионат на Стария континент.

Първа от четирите партии приключи тази сред втората от Световната купа в Баку - Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за общ резултат 0.5 на 0.5.

По-късно най-опитната в състава - някогашната международна шампионка Антоанета Стефанова реализира основен триумф над Белла Хотенашвили на първа дъска, с цел да ни обезпечи задатък от 1 точка. Така България се приближи на реми от европейското злато.

Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия. Грузинката съумя да изненада Кръстева във разновидността на Сицилианска отбрана с четирите коня и макар опитите на българката за равнене на играта, те не се оказаха сполучливи и Мелия завоюва след 36 хода.

Всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишфили, като се нуждае от реми, с цел да обезпечи златото на България. Тя направи дори повече - съкруши Джавахишфили и резервира съвършения ни баланс.

Двете разиграха вид Нимцович в Новоиндийска отбрана и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, само че и доста комплицирана. На 30-ия ход Джавахишвили съумя да завоюва пешка, което ѝ даде леко преимущество.

Шест хода по-късно Пейчева възвърне материалното тъждество на дъската, само че самодейността остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде доста вълнуваща, а Пейчева изглеждаше изгубила. Българката обаче сподели изключителна непримиромост и в последна сметка освен изравни играта, само че и съумя да се добере до успеха след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се съобщи на 83-тия ход.
Тимът ни беше без представилата се чудесно в Будва Виктория Радева. 22-годишната националка пропусна финалния кръг, откакто реализира героично реми против азерката Ханима Балаяева, макар че беше с висока температура и повръщаше на два пъти по време на партията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР