България е на челните места е Европа по броя на

...
България е на челните места е Европа по броя на
Коментари Харесай

Емил Радев: Жертвите на пътя са най-много в България и Румъния

България е на челните места е Европа по броя на жертвите в произшествия. През миналата година те са били 96 на 1 милион души, като само в Румъния са били с две повече. Средната стойност за Европейски Съюз е 49 починали на един милион население, а страните с минимум жертви са Швеция – 25, Англия - 28, Дания - 32. Данните бяха представени в ефира на Дарик Варна от евродепутата Емил Радев. Според него, с цел да намалеят случаите, би трябвало да се увеличи контролът освен върху водачите, само че и върху пътните служители на реда и те да бъдат оборудвани с камери и микрофони.

„ Когато няма опция да избегнеш наказването, ще се замислиш дали да караш на две водки или с превишена скорост. Трябва да има по-завишен надзор, защото предварителната защита от наказания я няма. Ниската събираемост на санкциите оставя у нарушителите възприятие за цялостна безотговорност. Не може и полуграмотни хора, които не могат да четат и не познават знаците, да вземат книжки ”, разяснява Радев. Той даде за образец Норвегия, където при започване на века е имало доста жертви при произшествия. Властите са понижили фрапантно броя им след слагане на камери по пътищата. На засечените да се движат с висока скорост водачи санкциите автоматизирано им се теглели от заплатите.

Според евродепутата предлаганите законопроекти, целящи да понижат жертвите на пътя, ще дадат нужния резултат. Те плануват също основаване на указател за авточастите втора ръка, което да ограничи кражбите на коли. Измененията плануват още ремонтите да се правят единствено в лицензирани сервизи и всички действия да бъдат описвани в указател.

Европейски Съюз започва пилотен план, който ще следи за двойни стандарти при качеството на горивата в другите страни.

„ В България има огромен % контрабандно гориво, което не минава през никакъв надзор ”, добави Радев. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР