България е на 4 място в ЕС по доплащания от

...
България е на 4 място в ЕС по доплащания от
Коментари Харесай

САЩ ни съветват да отделяме 10% от БВП за здраве

България е на 4 място в Европейски Съюз по доплащания от пациенти

Нивата на инсулти са над 4 пъти над междинните за Европа

Средствата за опазване на здравето в страната ни би трябвало да са 10 на 100 от Брутния вътрешен артикул (БВП), вместо сегашните 5,4%. Това ни поучава в отчет “Здравеопазването като инвестиция” Американската комерсиална камара в България. Тези средства биха могли да се обезпечат от преразпределяне на парите от налози и акцизи или посредством еврофондове, като общите средства би трябвало да бъдат най-вече обществени.

Сред страните от Европейски Съюз България се намира на 4-то място по % на директните доплащания от пациентите с 39.3%, “изоставайки” единствено от Кипър, Гърция и Латвия. Нивата на инсулти и хипертония у нас са над 4 пъти на средноевропейските, както и равнището на исхемична болест на сърцето - над 1,5 пъти.

Демографската обстановка в страната се утежнява, а хората над 65-години се усилват, което оказва все по-голям напън върху стопанската система и опазването на здравето, сочи още документът.

България може да разполага с 6 милиарда евро за опазване на здравето посредством европейския финансов инструмент “NextGenerationEU”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР