България е на 36-то място в света според индекса на

България е на 36-то място в света според индекса на ...

България е 36-та в света в индекс за равенство на половете


България е на 36-то място в света според индекса на Световната банка за равенство на половете „Жените, бизнесът и законът“ (Women, business and the law) за 2021 г. Индексът обхваща 190 икономики по целия свят.

Страната ни получава обща оценка 90,6 точки от 100 възможни по показателите, които включват мобилност, работа, заплащане, брак, родителство, предприемачество, собственост и пенсии.

Най-ниска оценка получава България по показателя пенсии, където са отчетени и най-големите неравенства. Страната ни получава 25 точки по този показател основно заради различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените. По другите показатели страната ни получава максимална оценка, тъй като няма ограничения за пътувания, започване на работа, вкл. и в рискови и опасни индустрии, за притежаване на собственост от жени и т.н.

От съседните ни страни на Балканите най-добър резултат в индекса постига Гърция – 14-то място с 97,5 точки. Преди нас се класират също Хърватия, Сърбия, Косово и Албания.

Лидер в класацията от Централна и Източна Европа е Латвия, която получава максимална оценка от 100 точки и се нарежда наравно с държави като Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Португалия и Швеция, които оформят първата десетка в индекса.Още по темата

Румъния е непосредствено след България в класацията. Назад в индекса са и държави като Швейцария, Сингапур, Аржентина, Русия и др.

Най-ниска оценка за равенството между половете получава Западният бряг и ивицата Газа – 26,3 точки. Преди това са Йемен с 26,9 точки, Кувейт с 28,8 точки, Судан с 29,4 точки, Катар също с 29,4 точки, Иран с 31,3 точки, Оман с 35,6 точки.

Пандемията и произтичащата от нея икономическа криза влияе различно на мъжете и жените, посочват от Световната банка. Повече жени са заети в здравния и образователния сектор, неплатените грижи и домашната работа, което ги прави по-податливи на последиците от пандемията. На много места жените печелят все още по-малко от мъжете за еднакъв труд, носят по-голяма тежест за грижите за децата и са изложени от по-голям риск от насилие в домовете си.

Средно по света жените разполагат с три четвърти от законните права на мъжете, като само в 10 държави равноправието е 100%. В тези държави от тази година влиза и Ирландия, след като правителството реформира родителския отпуск. Следният глобален резултат е 76,1, но се подобрява леко спрямо 2019 г., когато е бил 75,5 точки.

Световната банка отчита, че 27 държави са провели реформи, насочени към равенство на възможностите по седем от осемте показателя, по които страните се оценяват. Усилията в повечето от страните обаче не са достатъчни. Днес по-малко от половината икономики в световен мащаб (90) изискват еднакво възнаграждение за труд с еднаква стойност. В 88 икономики законите ограничават работните места и часовете, които жените могат да работят. Това засяга общо 2,6 млрд. жени и води до професионална сегрегация. В резултат жените са свръхпредставени на работни места, засегнати повече от блокадите заради Covid-19, като образование, търговия, туризъм, хотелиерство, битови услуги, както и в здравеопазването, който пък е секторът, изложен на най-голям риск.

Източник: investor.bg