България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в

...
България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в
Коментари Харесай

България е на 111-о място в класацията за свободата на печата

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на печата в света за 2018 година Това е констатацията на неправителствената организация “Репортери без граници” в годишен отчет, оповестен през днешния ден.

В международната ранглиста на "Репортери без граници " (РБГ) за независимост на медиите, обстановката в 21 страни е избрана като "много сериозна ", което е рекордно число, отбелязва Агенция Франс Прес.

В отчета се показва, че България продължава да пада в показателя и е на най-ниска позиция от всеки различен член на Европейски Съюз.

„ Въпреки, че сега България ръководи Европейски Съюз, е на най-ниско място в показателя от всички страни в Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в съюза. Корупцията и конфликта сред медии, политици и олигарси е необятно публикувано.”

Разпределянето от държавното управление на европейски средства за избрани медии се организира с цялостна липса на бистрота, което дейно ги подкупва да бъдат „ по-меки” в отразяването си и напълно да се въздържат от засягане на някои тематики, показва още отчета.

Заплахите и офанзивите против публицистите се ускориха през последните месеци и може да се окаже рисково да бъдеш публицист в България. Четири от страните, отбелязали най-лоши резултати през изтеклата година са европейски, Съединените щати на Доналд Тръмп отстъпват с две позиции и заемат 45-о място в класацията на 180 изследвани страни.

Свободата на печата в света е намаляла през предходната година и омразата към публицистите, която се ускорява в Европа и Съединените щати, е опасност за демокрациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР