България е корумпирана, завладяна държава. И преди сме подозирали, че

...
България е корумпирана, завладяна държава. И преди сме подозирали, че
Коментари Харесай

Знаехме, че България е превзета, но детайлите надхвърлят въображението

България е корумпирана, превзета страна. И преди сме подозирали, че мафията е на всички места. Но детайлите, разкрити в последно време, рисуват картина, която надвишава въображението, твърди Георги А. Ангелов и дава образци в текста си,.
България е корумпирана, превзета страна. И това би трябвало да се знае от всички български жители и всички евроатлантически сътрудници на страната.
През последните седмици научихме нещо, което от дълго време подозирахме - мафията явно е на всички места. Разкритите детайлности, въпреки и единствено дребни късчета от големия пъзел, рисуват картина, която надвишава въображението.
Почти не минава ден, в който инспекциите на министри от служебния кабинет да не разкриват злоупотреби с обществени средства. Кулминацията към този момент са глобите по закона " Магнитски ", наложени от Съединени американски щати на шестима българи за присъединяване в корупция. Сред тях са предприемачът и някогашен народен представител Делян Пеевски, хазартният необут Васил Божков и заместник-председателят на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков. Другите трима са Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Ето какво тъкмо научихме от разкритията на служебния кабинет и от глобите на Съединени американски щати.
Завладени служби и правораздаване
Принципът на разделяне на управляващите е общопризнат от всички модерни демократични конституции, в това число и от българската. Поне на хартия.
Част от службите за сигурност обаче явно са правилни на към този момент някогашния министър председател. Оказа се, че Борисов е пуснал шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО в неплатен отпуск, който съответствува с встъпването в служба на служебното държавно управление. Потвърди го самият той на конференцията, която даде предходната седмица и на която - какво рядко събитие - в действителност отговаряше на въпроси. " Да, аз им разписах, само че сега, в който чух какво приказват, ги помолих да се върнат, да отидат да си изискат среща със Стефан Янев, да му показват какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се завърши с тая сага. Те взеха решение да ги уволнят. " Тоест, някогашният министър председател признава, че дава заповеди на шефове на служби.
Ако инцидентно някой не знае, ДАНС има прекомерно необятни пълномощия - контраразузнаване, финансово разузнаване, антитероризъм и какво ли още не “в името на страната ”. Съгласно Закона за ДАНС контролът върху активността ѝ е само парламентарен. ДАТО пък е “специализиран орган към Министерски съвет за обезпечаване и използване на специфични разследващи средства ”. Тоест, занимава се с подслушване.
Подслушването в България се управлява от Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства. А заместник-председател на това бюро е един от глобените - Илко Желязков. За поста той беше излъчен от Движение за права и свободи и определен от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ. Санкциониран е като доближен на Пеевски.
За правораздаването няма какво да приказваме. Главният прокурор Иван Гешев на думи стартира работа по глобените от Съединени американски щати, а на процедура започва дейности против отдели, които ревизират нелегално ли са били подслушвани водачи на митинга от предишното лято. Пък и в случай че прокуратурата, която толкоз държи на независимостта си, не беше част от схемата, тези наказания на Съединени американски щати против страна сътрудник нямаше да ги има.
Търговия с поданство
„ Пеевски е употребявал Желязков за реализирането на скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна “, се споделя в претекстовете на Съединени американски щати за глобите против български лица по закона " Магнитски ".
Да напомним и това за други двама от глобените: Петър Харалампиев беше ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), а Красимир Томов - някогашен основен секретар на същата организация. Харалампиев, който беше номинация на Вътрешна македонска революционна организация, е обвинен за присъединяване в незаконна група и взимане на подкупи за издаване на удостоверения за български генезис. Дали такава скица може да съществува без знанието на индивида, който пуска в отпуск шефове на служби?
 Любопитни обстоятелства за калинките в държавната администрация Любопитни обстоятелства за калинките в държавната администрация
Калинката е едно от най-позитивните живи същества на Земята. Открай време се счита, че носи шанс и удача. Да убиеш калинка е грях и...
Кражби и злоупотреби с нашите пари
Научихме и това: Българската банка за развиване (ББР) е раздала заеми за 1,9 милиарда лв., от които близо 1 милиард са отпуснати на осем огромни частни компании. По правилник банката би трябвало да подтиква дребни и междинни компании, които имат по-труден достъп до комерсиалните банки.
Близо 4 милиарда лв. са изхарчени от държавното сдружение “Автомагистрали ” в нарушаване на условията на закона, удостовери одит на Сметната палата, обхващащ интервала от началото на 2016 до края на 2020 година. Огромни суми са били преведени предплатено без никакви осъществени действия, само че за сметка на това ревизия на новия началник на АПИ Апостол Минчев откри нарушавания и некачествени поправки на автомагистралите " Тракия " и " Марица ".
И още: контракти за стотици милиони левове без действителна социална поръчка са били подписани в последните три години от Министерството на защитата (МО), което беше ръководено от Красимир Каракачанов. Над 90% от поръчките, възлагани от Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата “, са направени без търг и без осъществено пазарно изследване. Има случаи със 100-процентово предплатено предплащане и контракти без период. Служебният министър на защитата Георги Панайотов отхвърли да заяви имената на съответни компании, само че означи, че има засечена наклонност МО да е работило предпочитано с едни и същи компании.
Разкритията за " Лозенец "
 Евгений Дайнов: Борисов няма да си тръгне просто по този начин, ще става по-грозно * Евгений Дайнов: Борисов няма да си тръгне просто по този начин, ще става по-грозно*
Грозни гледки в края на режима на Борисов. Беше ясно, че ще стане по този начин. Но това е единствено началото. Тепърва ни следва да узнаем още по-у...
Описването на всички “върхове на айсберги ”, лъснали откогато Борисов не е министър председател, ще отнеме доста време. Но картината към този момент се прояснява.
Едно от най-ужасните части от " пъзела " са разкритията за болница “Лозенец ”, която до неотдавна беше държавна болница на прехрана на Министерски съвет. Там са били осъществявани трансплантации от живи донори, които будят подозрение за търговия с органи, заяви здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Става дума да вземем за пример за жители на Украйна и Молдова, които са дарявали бъбреци на хора от Израел, Индия, Оман, Германия, като двете страни са показали, че са родственици...
Да обобщим
Дори не всичко изнесено от служебния кабинет да е правилно, останалото отново е задоволително, с цел да изправи косите на човек. Такава картина рисуват разкритията: една тайфа управлява органите на страната и не се свени да източва пари от налозите на хората за лично обогатяване по безконечната формула пари-власт-пари.
Но има излаз: избори и битка против окопалата се във властта мафия. Иначе ни остава единствено това: поединично избавяне и последният да загаси лампата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР