България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на

...
България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на
Коментари Харесай

България е изпратила корекции по плана за възстановяване

България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вид на Плана за възобновяване и резистентност, само че към момента няма съответни отговори по него, разгласи министър председателят Кирил Петков пред Народното събрание в петък в отговор на запитване на депутата от ГЕРБ и някогашен вицпремиер по еврофондовете Томислав Дончев

По думите му са били ревизирани секторни политики в енергетиката, с цел да се избегне увеличението на зависимостта на страната от съветски газ.

" Знаете, в спора, който нараства сред НАТО и Русия, имаме значителен риск от евентуални наказания и евентуална неустановеност в подаването на газ. Едновременно с това в проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която да вземем за пример дава зависимостта да се усили още повече от тези доставки и българската самостоятелност в енергийно отношение беше понижена. Ние като едно ново държавно управление не можем да приемем този вид взаимозависимост и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го създадем за доста пай интервал ", разяснява той.

на мястото на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " бе оповестено от вицерпемиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев началото на януари като аргументът още веднъж бяха несигурните доставки на газ, само че и тъй като към оня миг Брюксел не считаше природния газ за преходно гориво и безвъзмездното финансиране за сходни планове бе под въпрос. Преди дни обаче Европейска комисия реши да предложи газът и нуклеарната сила да бъдат възприемани като в преследването на задачата за природосъобразна стопанска система до 2050 година.

Василев обаче към този момент разгласи, че вместо парогазова централа в " Марица Изток " ще се предложи създаване на мощ за изгаряне на боклуци. Той даже стартира концепцията плануваната сходна мощ, която да създава гориво от боклуци за столичното парно, в комплекса " Марица Изток ". Не е ясно обаче какво тъкмо съдържат корекциите, изпратени до Брюксел, което предизвика Томислав Дончев да нападне новите ръководещи, че са първите, които са внесли вид на проекта, без да са подложени на публично разискване предложенията.

" Аз се веселя, че имате изпратена нова версия на Плана за възобновяване и резистентност. Това е отлично. Не е отлично обаче, че това евентуално ще е първата версия, която е изпратена на Европейската комисия, която никой в България не я е виждал. Това досега не се е случвало въобще. Съвсем различен е въпросът, че този проект е пренаписван към този момент повече време, в сравнение с е писан. Това, че в България никой не знае какво сте изпратили, е проблем ", съобщи Дончев.

" Първо ще има публични разисквания. Много по-добре е да изчакаме още 2-3 седмици, в сравнение с да похарчим милиарди, които могат да трансформират бъдещето на България по извънредно неверен метод за част от политиките, които ние заварихме, наследени тъкмо от вашата работа ", отвърна му министър председателят.

По-късно на съвещание на бюджетната парламентарна комисия от финансовото министерство прецизираха, че става въпрос за техническа преписка с Брюксел и финално към момента нищо не е пратено, а става въпрос за замяна на механически бележки и авансово координиране на хрумвания.

" Вие ще би трябвало да договаряте по 600 млн. лева вложения на месец, тъй като парите би трябвало да се договорят до края на 2023 година Няма и оперативни стратегии за новия програмен интервал. Ако такива се появят април или май, особеностите на капиталовия развой са такива, че действително ще може да стартира да се работи в средата на 2023 година ", разяснява в това време Томислав Дончев.

Пред публицисти той прикани държавното управление незабавно да даде пояснения какво тъкмо е залегнало в последната версия. " Самото допускане, че някой си е разрешил да изпрати Плана в Европейска комисия без обществено разискване и координиране с никого в България, е безсрамие. Ако пък Планът не е изпратен в Европейска комисия, то значи министър председателят Петков е излъгал от парламентарната естрада ", съобщи Дончев.

От пресслужбата на Европейската комисия разясниха, че при тях проектът за възобновяване и резистентност на България е получен на 15 октомври 2021 година Тогава той бе публично импортиран от служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

" Анализът на Комисията на този проект е в ход. Първоначално Комисията реализира съглашение с българските управляващи за едномесечно удължение на периода за оценка, последвано от в допълнение едномесечно удължение. Такова удължение е планувано в член 19, параграф 1, от Регламента за Механизма за възобновяване и резистентност. То ще даде повече време за изясняване на всички оставащи въпроси, за продан на спомагателна информация и обезпечаване на цялостно сходство на проекта с правните условия. Ще представим окончателната си оценка след приключването на този развой ", обявиха от Европейската комисия пред Mediapool.

Официално се знае, че срокът за изговаряне на Брюксел след удължаванията е 15 февруари 2022 година В същото време обаче в последните дни финансовият министър Асен Василев твърди, че чака решение на Европейска комисия по проекта през март, което значи, че страната ни или е поискала ново удължение, на каквото има право по правилник, или счита да направи това.

Срокът за подаване на проектите за възобновяване и резистентност на страните членки, които ще се финансират по едноименния европейски механизъм, изтече в края на април 2021 година България подаде своя документ чак през октомври и по-зле от нас е само Нидерландия, която още не е показала своя проект.

По проекта страната ни чака по механизма за възобновяване и резистентност безплатни 12.6 милиарда лева и достъп до финансиране за 50 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР