България е изпълнила всички условия и трябва да бъде в

...
България е изпълнила всички условия и трябва да бъде в
Коментари Харесай

Мария Габриел за Шенген - изпълнила ли е страната ни всички условия?

България е изпълнила всички условия и би трябвало да бъде в Шенген. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на съвещание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

По думите на Габриел, в случай че би трябвало, и на 31 декември ще се договаря и " нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано ".

" Продължаваме да отстояваме нашата позиция, че демонстрираме схващане към вътрешнополитически обстановки, само че България ще е тази, която ще си отстоява извоюваното с доста труд, старания и резултати ", безапелационна бе Мария Габриел.

По думите ѝ това, което е значимо за България, е още един път да отстои позицията си, че България е заслужила своето участие в Шенген.

Вуншният ни министър се базира на последния отчет на Европейската комисия от 18 октомври, в който се споделя, че страната ни има основна роля за запазване на външните граници и разполага със мощна система за ръководство на границите. След този отчет имаше сполучлива задача през ноември, напомни Габриел.

Вицепремиерът съобщи, че договарянията вървят редом и с Нидерландия, и с Австрия. Тя акцентира, че са значими и позициите на останалите страни членки. 

Габриел бе безапелационна, че няма заплаха България да бъде разграничена от Румъния в процеса. " На този стадий би трябвало да изкажа признателност за това, че с сътрудниците от Румъния не се поддаваме на каквото и да било прелъщение и считам, че е доста значимо да продължим дружно ", сподели тя.

Председателят на парламентарната Комисия по европейски въпроси Кирил Петков от ПП-ДБ увери, че националното заседание ще отстрани таксата за транспорт на съветски газ, каквото изискване сложи Унгария. " Това, че беше гласувана в Комисия, беше сигналът, който трябваше да изпратим в Брюксел, че има политическо болшинство за махането на таксата. И след гласуването в Комисия министър председателят може да одобри умерено тази отговорност, че тази такса ще бъде отстранена ", сподели Петков.

Припомняме, че и президентът Румен Радев съобщи, че е изцяло допустимо България да бъде призната в Шенген още тази година , стига да се положат старания в още няколко посоки и да бъде продължено започнатото от служебните държавни управления.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР