България е изоставила хората в дълбока бедност, тъй като обхваща

...
България е изоставила хората в дълбока бедност, тъй като обхваща
Коментари Харесай

Икономисти: Бедните у нас са 22%, помощи получават под 1%

България е изоставила хората в дълбока беднотия, защото обгръща с типичен обществени помощи под 1% от популацията, а в това време бедните са 22% от популацията, алармираха икономисти от Института за пазарна стопанска система. Те упорстват за съвсем десетократно разширение на обсега на подкрепените - до най-малко 4-5% от популацията.

В момента типичен месечни обществени помощи, на база невисок приход, получават едвам 34 802 лица и фамилии, което е под 1%. По данни на Национален статистически институт хората в риск от беднотия или обществено изключване в България са били 31,7% или 2,2 млн. души.

През пролетта някогашният обществен министър Георги Гьоков предложи исторически законопроект, който един път вечно трябваше да постави завършек на неуместната обстановка обществените помощи за най-бедните да са обвързани с така наречен " обезпечен най-малък приход ". Това е индикатор, определян от държавното управление без каквато и да било връзка с действителната обстановка в стопанската система и поддържан повече от десетилетие на унизително ниско ниво - сега 75 лева Гьоков предложи отсега нататък помощите да се пресмятат като % от формалната " линия на беднотия " - надалеч по-адекватен индикатор, който за 2022 година е 413 лева - мярка, която се поддържа и от Института за пазарна стопанска система.

С промяната на Гьоков, която трябваше да стартира от 1 януари 2023 година, се очакваше доста нарастване на хората, които ще имат право на обществена помощ поради ниските си приходи, както и на самия размер на подпомагането. Законопроектът беше импортиран през май в Народното събрание, само че не стигна до пленарната зала.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР