България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници

...
България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници
Коментари Харесай

Радев зад премиера в критиката към Митрофанова, поиска да купим употребявани Ф-16

България е подготвена да наеме изтребители втора употреба от съдружници в НАТО, до момента в който се чака доставката на поръчаните в Съединени американски щати за Българските военновъздушни сили (ВВС) Ф-16. Това заяви президентът Румен Радев пред български публицисти след края на изключителното съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел, на което бе разисквана променената среда на сигурност и провокациите пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произлизащи от войната в Украйна.

Той посочи, че задачата е българските военни летци да не губят качества.

" Фактът, че ще имаме вероятно оперативна подготвена ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за Противовъздушна отбрана на НАТО към 2030 година, значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина, с цел да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни експерти. Ако ние ги загубим, това значи, че връщане няма. Това значи, че ние сме компрометирали и планът F-16 ", съобщи Радев.

Той сподели, че е сложил този въпрос на Министерство на защитата, които би трябвало да прегледат всички вероятни разновидности за поддръжка на самолетите ни, като " Русия отпада като алтернатива ", а решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е краткотрайно, би трябвало ни стабилно решение, безапелационен е президентът.

Президентът заяви, че е разговарял със своя сътрудник от Съединени американски щати Джо Байдън за решение - в случай че не може да се форсира доставката на новите Ф-16, да се мисли за взимането на лизинг на машини от същия тип втора употреба . Той уточни, че е разговарял също за други благоприятни условия, в това число за наемане на различен тип европейски изтребители. По неговите думи диалози се водят с Нидерландия, Италия, Франция и Германия. Радев означи, че подобен проблем имат и други страни от Източна Европа.

По мотив въоръжаването на войските на Украйна поради войната с Русия президентът уточни, че България е страна, която има дефицит и би трябвало да придобива въоръжение . По неговите думи украинските бойци са доста по-добре оборудвани от нашата войска във връзка с бронежилетки, каски и униформи. Президентът уточни, че в светлината на днешните решения на НАТО нашата страна може да даде на украинските войски средства за химическа и нуклеарна отбрана.

Държавният глава добави, че е изложил визията за нуждата България да работи със своите съседи Гърция и Румъния за създаване със средства на НАТО на системата от тръбопроводи за обезпечаване на горива. Това е значим план, който би трябвало да върви по едно и също време с усъвършенстваната инфраструктурна съгласуваност - за придвижване на коли и железопътна, разясни той.

Президентът заяви още, че министър председателите на Англия и Италия са предложили техни военни да се причислят към многонационалната батальонна група на България.


" Знаете има към този момент рота от Съединени американски щати с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Англия да изпрати своя рота150 индивида. Италианският министър председател Марио Драги също съобщи такава подготвеност ", акцентира президентът и изрази вяра идването на съюзническите сили у нас да стане допустимо най-бързо.

Той разяснява също по този начин, че измежду най-обсъжданите тематики на срещата са били проектите на доста страни внезапно да усилят военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

" В хода на военните дейности голям брой страни взеха решение да си усилят разноските, а това значи нови качества. Има страни, които от дълго време са постигнали 2% от своя Брутният вътрешен продукт за военни разноски. Те подчертаха, че отиват към този момент към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които възнамеряват в околните години да доближат 4% от своя Брутният вътрешен продукт ", уточни Радев.

И разясни, че повишение на тези бюджети, значи " нови качества и по-голяма оператива съгласуемост ".

По въпроса за снабдяване на военно съоръжение на Украйна, президентът съобщи, че подобен апел няма в НАТО и това е решение на обособените страни.

Оценката му извършеното през днешния ден съвещание на НАТО е, че в никакъв случай алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка на Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, към връщане на дипломацията, за увеличаване на източният фланг на НАТО.

" Една от огромните задания на тази среща беше, че по никакъв метод не би трябвало да позволяваме ескалация на спора отвън територията на воюващите страни сега. Основната цел на Алианса е отбраната по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв метод НАТО да не се намесва в този спор, с цел да избегнем Трета международна война ", уточни Радев.

Президентът назова " логически ход " в актуалната обстановка решението за връщане в София за съвещания на българския дипломат в Москва Атанас Кръстин. По мотив изказванията на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова, той сподели, че изрично никой дипломат няма правото да си присвоява правото да приказва от името на българския народ.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР