България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреносната

...
България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреносната
Коментари Харесай

В Турция Борисов изкара България енергийния гигант на Балканите

" България е фактор на Балканите със своите благоприятни условия на газопреносната система, а водещо за нашето бъдеще е построяването на Европейския газов хъб " Балкан”, тъй като той дава благоприятни условия за диверсификация в търговията и преноса на газ ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на XXII Световен петролен конгрес в Истанбул, представен от бТВ. Министър-председателят изреди евентуалните източници на синьо гориво за газоразпределителното оборудване, като някои от тях на този стадий са в неопределеното бъдеще.

" Една от най-големите компании в (черноморския блок) " Хан Аспарух” са ОМВ, " Рапсол” и " Тотал”, а на другото ни находище " Терес” е компанията " Шел”. Това ще докара, плюс (използваното и сега находище) " Галата” – най-малко от три места в Черно море ще довеждаме газ в Европейския хъб " Балкан”. Плюс газа, който може да пристигна от Румъния, плюс газа, който може да пристигна от Русия, от Азербайджан имаме контрактувани 1 милиарда куб. метра газ”, похвали се нашият министър председател пред участниците на форума.

 1943032

В края на предходната година " Тотал” оповестиха в собствен доклад, че в " Хан Аспарух” фактически е открит петрол, само че не показаха какви са количествата и дали започването на рандеман е стопански целесъобразно. През април компанията изиска спомагателна пролонгация, с цел да продължи изследванията си. В началото на годината пък беше спрян състезанието за търсене в блок " Терес”. Експерти пък показват, че дори да бъдат открити съществени количества петрол или газ, добивът от находищата няма по какъв начин да стартира в околните няколко години.



Същевременно на този стадий Русия не разисква с България зареждане на газовия хъб със синьо гориво от " Газпром”, а няма и изясненост към упоменатите от премиера доставки от Румъния.

Борисов разяснява през днешния ден в Истанбул, че Южният газов кулоар с плановете ТАП и ТАНАП за доставка към Европа през България и Сърбия е на дневен ред и ще работим интензивно за неговото реализиране.

" Не мога да не кажа с оскърбление – България и аз самият бяхме едни от моторите на плана " Набуко” и " Набуко – Уест”. Доста огромно финансиране в него се провали”, означи министър председателят.

Той побаче посочи, че 80% от компресорните станции на Балканите са на наша територия, а също така потенциалът на хранилищата се уголемява.

 1943026

България и Турция имат общо схващане, че развиването на газопреносна инфраструктура, която да обгръща повече страни на Балканите и в Европа, ще подсигурява по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се сплотиха министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм в границите на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул.

Те показаха, че положителните политически и стопански връзки сред България и Турция, както и географското им състояние дефинират значимото значение на двустранното съдействие в енергийната сфера за преноса на енергийни запаси.

Борисов означи, че огромна стъпка напред в това отношение би имало построяването на междусистемна газова връзка сред България и Турция. Той акцентира и поддръжката на българската страна за развиването на Южния газов кулоар.



" Една от страните с основна роля за построяването му е точно Турция. Ние заявяваме нашата поддръжка и доста интензивно ще работим за неговото осъществяване”, сподели той, представен от Дарик.

По-рано денем Борисов и Йълдъръм разговаряха неофициално в коридорите на Световния петролен конгрес. В диалозите взе участие и турският министър на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР